BMW 1 serie 2014 te koop: tweedehands en nieuw

BMW 1 serie 2014

De geschiedenis van de BMW 1-serie

De BMW 1-serie is een relatief jong model van de Duitse premium autofabrikant BMW. In 2004 werd de auto op de markt gebracht en sinds 2005 is de compacte middenklasser het kleinste model dat door BMW verkocht wordt. De 5-deurs hatchback is de opvolger van de BMW 3-serie compact en het model werd gebracht als concurrent van de Audi A3 en de Alfa Romeo 147. Aanvankelijk was de 1-serie beschikbaar met zowel twee verschillende typen benzinemotoren als twee typen dieselmotoren. Zoals bij BMW gebruikelijk is, worden benzinevarianten aangeduid met de letter i in de modelnaam, dieselvarianten met de letter d. In 2006 vulde BMW de serie aan met de krachtigere BMW 135i. In de overige modellen werden toen de 5-traps automatische versnellingsbakken vervangen door 6-traps transmissies. BMW voerde in 2007 een facelift uit en er werd een coupé en een cabriolet gepresenteerd. Het resultaat van de facelift was voornamelijk te zien onder de motorkap, in de vorm van sterkere motoren. Aan de carrosserie werd weinig veranderd. In 2012 bracht BMW de tweede generatie van het model op de markt. De auto kreeg een moderner uiterlijk met een aangepaste lijn. Ook de vorm van de koplampen werd veranderd, waardoor het model beter past bij de andere modellen van BMW. BMW laat zien dat het op premium gebied een sterke speler is op de markt. Zowel nieuwe als tweedehands auto's blijven in trek bij de consument. In 2014 verkocht het concern meer auto's dan de directe concurrenten Audi en Mercedes-Benz.

BMW 1-serie 2014

De BMW 1-serie 2014 beschikt over het ontwerp dat zich vanaf de introductie ontwikkeld heeft. Ten opzichte van de voorgaande uitvoeringen is de tweedelige typische BMW grille groter geworden. Het model staat bekend om zijn rijcomfort en is optioneel leverbaar met een unieke 8-traps automatische transmissie. Ook heeft BMW zijn Efficient Dynamics technologie toegepast en als onderdeel daarvan kan gereden worden in eco pro modus, wat brandstof bespaart. Het ontwerp van het interieur toont veel overeenkomsten met andere modellen van BMW en is voornamelijk gericht op comfort en een optimale rijervaring.

Motoren en varianten

De BMW 1-serie 2014 is verkrijgbaar met verschillende motoren. De lichtste benzinemotor op de markt heeft een cilinderinhoud van 1,6 L, en levert 102 pk. De lichtste dieselvariant is een 1,6 L motor, goed voor 116 pk. Via enkele tussenmodellen loopt het vermogen op tot 218 pk bij de 2,0 L benzinemotor in de 125i en de 2,0 L diesel in de 125d. Naast de standaardmodellen is de M135i verkrijgbaar. Deze uitvoering is ook beschikbaar met BMW's xDrive systeem. Deze sportievere variant wordt aangedreven door een 3,0 L benzinemotor, goed voor 320 pk. De topsnelheid van deze auto is standaard begrensd op 250 kilometer per uur. Een sprint van nul tot honderd kilometer per uur wordt voltooid in 5,1 seconden of in 4,7 seconden bij de variant met xDrive.