Fiat Punto 2002 te koop: tweedehands en nieuw

Fiat Punto 2002

Geschiedenis van Fiat Punto

De Punto volgt in 1993 de Fiat Uno op in de compacte klasse. De auto is direct al een succes en wordt in 1995 uitgeroepen tot auto van het jaar. In het jaar 1997 is de Punto zelfs de best verkochte auto in Europa. Het ontwerp moet zorgen dat de Punto net zo'n groot succes wordt als zijn voorganger. De achterlichten zijn voor die tijd afwijkend en de neus bevat geen grille. De hatchback wordt geleverd als driedeurs en als vijfdeurs en in 1994 wordt er een cabrioletversie ontwikkeld. Fiat is een van de eerste fabrikanten die een handgeschakelde zesbak als optie kan leveren. In 1997 volgt er een facelift waarna in 1999 de Punto II wordt gelanceerd. In eerste instantie wilde men de naam wijzigen in Cento, maar men zag daar vanaf vanwege de naamsbekendheid van de Punto. In 2003 volgt er een facelift waarbij de voorkant een ander uiterlijk krijgt. De Punto III wordt in 2012 op de markt gebracht. Dit model is nog steeds verkrijgbaar. In 2005 ontwerpt men een twintig centimeter langere versie die men 'Grande Punto' noemt. Een vernieuwde versie volgt in 2009 met de naam Punto Evo.

De tweede generatie, progretto 188

Gepresenteerd op de Frankfurt Motor Show valt het nieuwe logo van de Fiat gelijk op. De vijf strepen zijn verdwenen en het logo is nu rond met de naam Fiat in witte letters op een blauwe achtergrond. De compacte microruimtewagen heeft een wat hogere carrosserie die voor een flinke binnenruimte zorgt. Voorin zorgen goede stoelen voor een comfortabele zit, maar deze zijn, evenals het stuur, niet in hoogte verstelbaar. De bagageruimte van de Punto biedt voldoende plaats. Het interieur is smaakvol vormgegeven en er is niet bespaard op kwaliteit van de gebruikte stoffen die gebruikt worden voor de bekleding en portieren. De auto kent een enorme hoeveelheid vakjes en opbergruimtes. Het dashboard is fraai ontworpen, maar de Punto heeft ondanks de grote hoeveelheid roosters onvoldoende ventilatie. De nieuw ontwikkelde 'Dualdrive' stuurbekrachtiging is standaard en heeft een City-knop die voor een lichtere bediening zorgt. De occasion is geschikt als kleine gezinsauto of tweede auto.

Diverse modellen Fiat Punto 2002

De dieselversies zijn nu ook beschikbaar met de door Alfa Romeo ontwikkelde 'common-rail' techniek. Deze 1.9 JTD is een turbodiesel van 1.9 liter die een vermogen levert van 80 pk. De benzineversie is leverbaar met een 1.2 liter motor met 60 pk. Diverse modellen zijn ook leverbaar met een zogenaamde 'Speadgear' automaat. De Fiat Punto HGT is een sportievere versie met een 1.8 liter 16 V benzinemotor die 130 pk vermogen heeft. Deze versie wordt in het jaar 2003 opgevolgd door het Abarth model. Een cabrioletversie is bij de tweede generatie Fiat Punto niet meer aanwezig.