Fiat Punto 2006 te koop: tweedehands en nieuw

Fiat Punto 2006

De geschiedenis van de Fiat Punto

De Italiaanse autofabrikant FIAT komt in 1993 met de Fiat Punto, een hatchback die tot de compacte klasse behoort. De auto is de opvolger van de beroemde Fiat Uno, nog steeds een geliefd model voor een tweedehands auto. De Fiat Uno blijft gewoon nog in productie, maar alleen buiten Europa. De Fiat Punto wordt een groot succes. In 1995 wordt dit model uitgeroepen tot auto van het jaar en in 1997 is het de meest verkochte auto van Europa. Het meest opvallend aan de auto zijn de hoge en langwerpige achterlichten, waarmee een trend gezet wordt. Het feit dat er geen grille aan de voorkant zit, is een ander apart detail. De verborgen handgreep aan de buitenkant verdween met de komst van de Fiat Punto, de derde zijruit aan de achterzijde bleef wel bestaan in de 5-deurs uitvoering. Vanaf 1999 komt de tweede generatie Fiat Punto op de markt, nadat er van de eerste generatie meer dan 3.500.000 exemplaren verkocht zijn.

De tweede generatie van de Fiat Punto

In 1999 komt de tweede generatie Punto op de markt. Fiat bestaat dat jaar precies 100 jaar en was daarom in eerste instantie van plan om de opvolger Cento te noemen. De grote naamsbekendheid zorgt ervoor dat besloten wordt de naam Punto te behouden. Fiat komt met een nieuw logo om het jubileum te vieren. Dit logo is blauw en rond, de naam Fiat staat er in witte letters en er komt een laurierkrans om het af te maken. De achterlichten zijn weer hoog geplaatst, alleen zijn ze wat dunner en langwerpiger met een klein knikje. Aan de voorkant zitten brede platte koplampen, en de grille ontbreekt ook bij dit ontwerp. De Punto krijgt het standaard driespaaks stuurwiel, terwijl het design van het dashboard iets ronder wordt. De Fiat komt voor het eerst beschikbaar als diesel met common-rail techniek, met een 1.9 JTD motor. De Punto is ook de eerste Fiat die standaard leverbaar is met de Dualdrive- stuurbekrachtiging. Dit maakt het besturen van de Punto in de stad nog eenvoudiger. Het systeem kan ingeschakeld worden met een druk op de knop en bij het behalen van een bepaalde snelheid wordt het automatisch uitgeschakeld.

Motoren en varianten van de Fiat Punto 2006

Dit model is 20 cm groter dan zijn voorganger en wordt daarom ook wel de Grande Punto genoemd. Natuurlijk zijn de hooggeplaatste achterlichten, een echt kenmerk van de Punto, ook hier weer te zien. De voorkant doet door de koplampen en de grille denken aan de vormgeving van een Maserati. Verder zijn de spiegels op pootjes en het derde zijruitje aan de voorkant opvallende details. Het dashboard is strak vormgegeven en het interieur is dan ook leverbaar in opvallende verschillende kleuren, die ook weer verwerkt zijn in het dashboard. De benzinemodellen zijn leverbaar in een 1.2 8V, een 1.4 8V en een 1.4 16V Star Jet variant met een topsnelheid van respectievelijk 155, 165 en 178 kilometer per uur. De dieselmodellen zijn leverbaar als 1.3, 1.6 en 1.9 cilinder, waarbij de 1.9 een maximumsnelheid haalt van 200 kilometer per uur.