Renault Clio 1999 te koop: tweedehands en nieuw

Renault Clio 1999

Geschiedenis van de Renault Clio

De eerste Renault Clio wordt tijdens de Paris Motor Show in 1990 onthuld als vervanger van de mateloos populaire Renault 5. De auto behoort tot het zogenaamde B-segment en is bedoeld als kleine familieauto. Normaal gesproken zijn deze super-mini's alleen als drie of vijfdeurs hatchback verkrijgbaar. In dit segment zijn de Peugeot 205 en Volkswagen Polo geduchte concurrenten. De auto valt op door zijn rijk uitrustingsniveau en luxe afwerking, iets wat niet gebruikelijk was in zijn klasse. In 1991 wordt de auto verkozen tot auto van het jaar, deze titel zal in 2006 wederom gewonnen worden. In 1994 volgt er een kleine opfrisbeurt en een jaar later ondergaat de wagen een grote facelift. De tweede generatie volgt in 1998 als de Clio II op de markt komt. Deze auto is eveneens leverbaar als driedeurs en als vijfdeurs hatchback en is ronder van vorm. De binnenruimte is toegenomen, terwijl de wielbasis gelijk blijft. In 2001 volgt de eerste herziening waarna het model in 2004 wordt gerestyled. De Clio III wordt in 2005 geïntroduceerd en wordt in 2012 opgevolgd door de Clio IV, die nog steeds leverbaar is.

Renault Clio 1999

De tweede generatie van de Renault Clio is veel ronder van vorm dan zijn voorganger. Om het gewicht te verlagen, zijn diverse onderdelen gemaakt van lichtere materialen, zoals bijvoorbeeld kunststof plaatwerk. Het tweede model is eveneens een populaire en veelvuldig verkochte wagen. De auto behoort kwalitatief tot de top van zijn klasse, en is verkrijgbaar met een beperkt aantal motoren. De benzinemodellen zijn de 1.2 liter met 58 pk, 1.4 liter met 75 pk en een 1.6 liter met 90 pk. Later zal er een 1.6 liter met zestien kleppen volgen die een vermogen bereikt van 107 pk. In eerste instantie is er alleen een dieselmotor beschikbaar met een inhoud van 1.9 liter die een vermogen heeft van 65 pk. Pas in 2001 wordt deze opgevolgd door de 1.5 dCi motor. Door het hoge kwaliteitsniveau is de auto als occasion uitermate geschikt voor beginnende automobilisten met een beperkt budget.

Renault Clio RS

In 1999 presenteert Renault na vier jaar eindelijk een opvolger van de legendarische Renault Clio Williams. De toevoeging van de naam van het formule 1 team 'Williams' aan de Clio verhoogde zijn aanzien aanmerkelijk, en zorgt er zelfs voor dat de auto een duur hebbedingetje wordt. De Clio RS is minder exclusief dan zijn gelimiteerde voorganger. Het uiterlijk van de auto laat niet zien wat er onder de motorkap zit waardoor sprints bij het stoplicht met grotere BMW 's voor verrassingen zorgen. De zit is vrij hoog waardoor deze ook minder sportief aanvoelt. Er zijn twee versies leverbaar van het RS model: de gewone versie en de iets goedkoper uitgevoerde Cup-versie. De turboloze viercilinder 2.0 liter lijnmotor levert een vermogen van 201 pk. Dit speciale model is zeer snel en heeft een uitmuntende wegligging.