Renault Clio 2006 te koop: tweedehands en nieuw

Renault Clio 2006

De Renault Clio generaties

Als opvolger van de Renault 5 wordt de Clio als compacte economy-klasse auto in 1991 gepresenteerd. Dat jaar wint de auto de prijs ´Auto van het Jaar´. In 2006 wordt deze prijs opnieuw gewonnen. Nadat in de jaren 80 het concern Renault in financiële moeilijkheden kwam, bleek het Clio-model vanwege de grote verkoopaantallen een enorm succes te zijn, waardoor Renault min of meer uit de problemen kwam. De auto is als 3 of 5-deurs hatchback leverbaar en in sommige landen zelfs verkrijgbaar als 4-deurs sedan. De eerste generatie is geproduceerd van 1990 tot 1998 en is leverbaar met veel verschillende motoren en in diverse speciale, snelle varianten. Een eerste facelift vindt plaats in 1994 en een tweede grotere verandering aan het model volgt een jaar later. De tweede generatie wordt in 1998 gepresenteerd en wordt na vier facelifts in 2005 opgevolgd door de derde generatie. De vierde generatie is op de markt gebracht in 2012 en is nog steeds in productie.

Renault Clio 2006

De derde generatie Clio komt in 2005 op de markt en is een stuk groter dan zijn voorganger. De auto deelt het chassis met enkele Nissan-modellen en heeft een scherpere belijning gekregen. De auto wordt, zoals alle Renault modellen van die tijd, zonder sleutel geleverd, maar met een 'Renault Card', een soort dik bankpasje wat in een uitsparing van het dashboard past. Als optie kan er een soort remote versie geleverd worden, zodat de kaart enkel in de buurt hoeft te zijn om de auto te kunnen openen en starten. Het interieur is ruim waardoor de Clio meer op een middenklasser lijkt dan op een stadsauto. De achterbank heeft voldoende been- en hoofdruimte. De kofferruimte is groter dan verwacht. Een groot gedeelte van de beschikbare veiligheidsmaatregelen zoals vier airbags en ABS is standaard. De wegligging is vergelijkbaar met die van grotere modellen en het geluid van banden en motor is beperkt.

De verkrijgbare modellen

Er zijn verschillende motoren verkrijgbaar voor zowel de driedeurs als de vijfdeurs. De lichtste benzineversie is het 1.2 liter 16 V model met 75 pk gevolgd door de 1.4 liter 16V met 98 pk. De grotere 1.6 liter 16 V heeft een vermogen van 112 pk. Het snelste model is een 2.0 liter met een vermogen van 140 pk. Het sportmodel heet gewoon Renault Clio Sport en heeft eveneens een viercilinder 2.0 liter motor die 197 pk bereikt. De dieselversie is alleen verkrijgbaar met 1.5 lier dCi motor met turbo die in verschillende uitvoeringen beschikbaar is: het 70 model met 68 pk, het 85 model met 86 pk en het 105 model met 106 pk. De twee zwaardere motoren en de dieselvarianten zijn ook verkrijgbaar met automatische versnellingsbak. Speciale vermelding is er voor de Renault Clio RS die in 'Gordini' uitvoering verkrijgbaar is. Dit model heeft een vermogen van 203 pk en is als occasion onder jongeren erg gewild.