Renault Clio 2014 te koop: tweedehands en nieuw

Renault Clio 2014

Tweedehands Renault Clio uit 2014: de compact van vandaag

Deze Renault Clio uit 2014 is een zeer populaire, betrouwbare en wendbare tweedehands auto. Oorspronkelijk verschijnt hij als een supermini van de hand van de bekende, Franse constructeur Renault. Hij werd alweer gelanceerd in 1990. De vierde generatie, waartoe deze 2014 Renault Clio behoort, werd aangeboord vanaf 2012.

Sinds zijn lancering in 1990 is de Clio continu een van de best verkopende voertuigen in Europa geweest. Zo komt het dat het herstel van Renault, na de moeilijke jaren 1980, voor een groot deel aan de Clio wordt toegeschreven. Het is dan ook een van de auto's, naast de Volkswagen Golf, die twee keer de prijs voor Europese Wagen van het Jaar in ontvangst mocht nemen.

Clio I, 1990 - 1998

De Clio ging in première op de Motor Show van Parijs in juni 1990. Hij werd gezien als de vervanger van de wat verouderde Ranault 5 Mk2, die nog tot in 1996 gebouwd werd, zij het in kleinere volumes. Ophanging en vloerplan van de Clio zijn nog steeds schatplichtig aan de Renault 5.

Clio II, 1998 - 2012

De tweede generatie van de Clio werd gelanceerd in de lente van 1998. Opvallend was vooral zijn uiterlijk, dat aanzienlijk ronder en boller was dan dat van zijn voorgangers. Een belangrijke sleutel tot het concept achter de nieuwe Clio was verder het gebruik van ongewone materialen. Dit droeg bij aan een aanzienlijke gewichtsbesparing. Zo werden de voorvleugels van de wagen bijvoorbeeld gemaakt van plastic en is de motorkap van sommige versies uit aluminium. Motors bleven aanvankelijk wel grotendeels gelijkaardig: een 1,2 liter, een 1,4 liter en een 1,6 liter benzinemotor, naast een 1,9 liter dieselmotor.

Clio III, 2005-2014

De derde generatie Clio werd voorgesteld in 2005, op de Motor Show van Frankfurt. De III gebruikt voor het eerst het Nissan B platform, dat werd geconstrueerd in samenwerking met Nissan, als een project van de Renault/Nissan Alliantie. Door dit platform toont de Clio II affiniteit met de Nissan Micra en de Nissan Note. Hij is tegelijkertijd aanzienlijk groter en maar liefst 130 kilogram zwaarder dan de Clio II. Hierdoor werd hij ook een stuk duurder, aangezien deze Clio van bijna 4 meter niet meer echt tot de superminiklasse behoort. In 2006 is het deze generatie die voor de tweede keer uitgeroepen wordt tot Europese Wagen van het Jaar.

Clio IV, vanaf 2012

De 2014 Renault Clio is onderdeel van de voorlopig laatste generatie Clio's, de vierde. Deze Clio IV werd geïntroduceerd in september 2012 op de Motor Show van Parijs. Hij is beschikbaar als hatchback (gemaakt in Flins, Frankrijk) en, sinds 2013, ook als estate (gemaakt in Bursa, Turkije). Een opmerkelijk verschil met de vorige generatie is de wielbasis, die werd uitgebreid en nu bijna overeenkomt met die van een compacte wagen. De lengte en de breedte van de wagen werden opnieuw lichtjes vergroot, maar minder aanzienlijk dan bij de Clio III. Daarnaast vallen een aantal nieuwe features op zoals hands-free materiaal, achtercamera en een automatische versnellingsbak met double clutch en zes versnellingen.