Seat Ibiza 2008 te koop: tweedehands en nieuw

Seat Ibiza 2008

Geschiedenis van de Seat Ibiza

Sinds 1985 is de Ibiza op de markt en dit model is de best verkopende Seat. In 1994 wordt er op basis van de Seat een sedan-versie ontwikkeld die Seat Cordoba gaat heten. De eerste generatie wordt geproduceerd van 1984 tot 1993. In die tijd zijn diverse auto's van Seat sterk op de Italiaanse Fiat-modellen gebaseerd. In 1991 volgt er een facelift waarna in 1993 het tweede model wordt gelanceerd. Dit model krijgt in 1996 een kleine restyling en in 1999 volgt er een duidelijk zichtbare facelift, waarbij de neus veranderd en nieuwere motoren ingebouwd worden. De derde generatie presenteert Seat in het jaar 2002 en de productie duurt tot 2008. De Seat die vandaag de dag in de showroom staat, is in 2008 ontworpen en is verkrijgbaar als driedeurs en als vijfdeurs hatchback. De Ibiza stationwagon wordt in 2010 geïntroduceerd als de Ibiza ST. In 2012 volgt een kleine facelift van het laatste model.

Seat Ibiza 2008

De derde generatie Seat wordt in 2008 tijdens de Autosalon van Geneve onthuld. Eerst wordt de vijfdeurs op de markt gebracht, omdat men de vierdeurs in eerste instantie nog te veel op het voorgaande model vindt lijken. De sportieve Seat is vormgegeven volgens 'Arrow Design'. Opvallend hierbij zijn de scherpe vouw van koplampen tot achterwielen en de strakke belijning van de auto. Het interieur is ook volgens een nieuwe stijl ontworpen waardoor de altijd herkenbare Volkswagen-componenten vervangen zijn door een sportiever Seat-design. De auto is van buiten groter geworden, maar dit verschil is van binnen niet merkbaar. De sportieve voorstoelen zitten comfortabel genoeg, maar de achterbank is onder de maat. De veranderingen van de derde generatie zijn niet direct op het gebied van de techniek maar vooral wat betreft de uitstraling. Het nieuwe model is lichter in gewicht waardoor het weggedrag is verbeterd. De auto is scherp en dynamisch in de bochten en stabiel en rustig op de snelweg.

De diverse modellen

De Seat Ibiza is leverbaar in driedeurs en vijfdeurs hatchback en met drie verschillende benzinemotoren. Het instapmodel is de zuinige 1.2 liter viercilinder motor met 70 pk, gevolgd door de 1.4 liter versie met 85 pk. De grootste benzineversie is de 1.6 liter met 105 pk. Vanaf 2009 volgen de krachtigere en zuinigere TSI motoren. De turbodieselmotor is verkrijgbaar in twee varianten. De 1.4 liter TDI met 80 pk en de 1.9 liter TDI met 90 of 105 pk. De Seat Ibiza is door zijn mooie sportieve belijning als occasion gewild bij een groot publiek.