Seat Ibiza 2014 te koop: tweedehands en nieuw

Seat Ibiza 2014

Geschiedenis van de Seat Ibiza

De Seat Ibiza is een compacte hatchback die sinds 1984 op de markt is. Bij de introductie van deze auto was de Volkswagen Polo de grootste concurrent. Vroege Seat Ibiza modellen zijn sterk gebaseerd op de Fiat 127. Sinds 1994 is er ook een sedan-versie van de Ibiza: de Seat Córdoba. De Seat Ibiza bestaat ruim dertig jaar en om die reden bezocht de Spaanse Koning Felipe VI eind december 2014 de SEAT-fabriek in Martorell.

De Seat Ibiza 2014

Begin 2012 kreeg de Seat Ibiza een facelift. Door een scherpere vouw in de motorkap heeft de Ibiza nu een abstracter uiterlijk. Het front en de achterzijde van de auto zijn aangepast en de lampen werden voorzien van LED-verlichting. Daar komt nog bij dat de mistlampen groter zijn geworden. Het interieur van de Ibiza kent ook enkele vernieuwingen: materiaal van hogere kwaliteit voor het dashboard, een nieuw stuurwiel en een andere, meer praktische bediening van de airco. De oude tellers zijn vervangen door modernere. Het handschoenenkastje voor in de auto kreeg een grotere inhoud: 10,7 liter. Verder is het mogelijk om de Seat Ibiza na zijn facelift te kopen met een 'Portable Media System', volledig touchscreen bedienbaar. Door dit systeem beschikt de auto over een goede navigatie, een handig audiosysteem en verbinding met alle Bluetooth-apparaten. Na de facelift heeft de klant bovendien keuze uit acht verschillende lichtmetalen velgen. De Seat Ibiza stuurt zeer precies en is niet al te sterk bekrachtigd. De voorstoelen worden over het algemeen als zeer comfortabel ervaren. Met een inhoud van 284 liter is de achterbak van deze auto redelijk ruim voor zijn klasse.

Motoren en varianten van de Seat Ibiza

De huidige generatie van de Seat Ibiza verscheen in 2008, als vijfdeurs en driedeurs (SC). In 2010 werd de Ibiza ST geïntroduceerd. Dit is de station-uitvoering van de Seat Ibiza. Deze auto is 18 centimeter langer dan de hatchback. De Ibiza ST werd geïntroduceerd met zes motoren; drie diesels en drie draaiend op benzine. Deze motoren hebben vermogens die uiteenlopen van 60 tot 105 pk. In de ST bedraagt de bagageruimte zelfs 485 liter. Bij de facelift in 2012 is ook het aanbod van motoren voor de normale uitvoeringen flink uitgebreid. Zo is er nu een 1.2 TSI viercilinder met directe injectie. Deze motor brengt 105 pk met zich mee. De gezinsvriendelijke Seat Ibiza bedraagt veertig procent van de productie van Seat, waardoor er dan ook een groot tweedehands aanbod is.