Toyota Yaris 2014 te koop: tweedehands en nieuw

Toyota Yaris 2014

Tweedehands Toyota Yaris van 2014: sub-compacte Japanner

Een handige, wendbare en sinds kort ook lichtjes sportieve, tweedehands auto vind je bij deze Toyota Yaris uit 2014. De Yaris is sub-compacte wagen geproduceerd door het Japanse Toyota sinds 1999, wanneer hij de Toyota Starlet vervangt. Tussen 1999 en 2005 stond hij op sommige markten ook bekend als de Toyota Echo. De namen Yaris en Echo worden sindsdien wel vaker toegekend aan gelijkaardige exportmodellen van Toyota.

Eerste generatie: XP10 (1999–2005)

De eerste generatie Toyota Yaris werd verkocht tussen 1999 en 2005 onder de namen Yaris en Echo, afhankelijk van de markt. De Yaris verscheen toen als hatchback, coupé of sedan. Hatchbacks werden daarbij steevast afgeleid van het Japanse basismodel, de Toyota Vitz XP10. Coupés en sedan werden dan weer afgeleid van de Toyota Platz XP10. De Toyota Vitz verschijnt daarbij als drie- of vijfdeur eigenlijk al in 1998. De Toyota Platz verschijnt vanaf 1999 en wordt in 2005 vervangen door de Belta (zie hieronder). De naam verwijst naar het Duitse woord voor 'ruimte', verwijzend naar het ruime interieur van de wagen (ondanks zijn compacte grootte).

Tweede generatie: XP90 (2005–2011)

Vanaf 2005 wordt de naam Yaris wereldwijd gebruikt. De tweede generatie Yaris verschijnt als hatchback of sedan en kent dus geen coupé-versie meer. Voor de eerste categorie dient opnieuw de Vitz als voorbeeld, dit keer de XP90. Voor de tweede categorie wordt nu de Belta XP90 als basis genomen, de opvolger van de Platz. Ook de Vitz kreeg begin 2005 een nieuw design, met dezelfde onderbouw als de Belta. Het woord 'Belta' komt overigens van het Italiaanse idioom 'bella genten', wat 'mooie mensen' betekent.

Derde generatie: XP130 en XP150 (2011)

De derde generatie Yaris verschijnt sinds 2011. Deze 2014 Toyota Yaris is er een exponent van. De wagen verschijnt aanvankelijk enkel als hatchback. De sedan wordt namelijk pas in 2013 aan deze generatie toegevoegd. Net zoals de vorige generatie heeft ook deze Yaris twee verschillende basismodellen: de Vitz XP130 en de Vios XP150 (uit 2013). Deze generatie kan voorts vooral beschouwd worden als 'sportiever' dan zijn voorgangers. Hij heeft een nieuwe snuit en een (nog) ruimer interieur. Opvallend is ook de enkelvoudige ruitenwisser. In Europa wordt deze Yaris bovendien aangeboden met de nieuwe Multi-Mode, een manuele transmissie met 6 snelheden. De sedan-versie van deze generatie werd voorgesteld in maart 2013, op de Internationale Motor Show van Bangkok, Thailand. Hij werd begeleid door de slagzin 'Value Beyond Belief', wat iets betekent als 'ongelooflijk waardevol'. Volgens Toyota is de auto gebaseerd op het design van luxueuze sportwagens. Voor deze look werd de buitenkant verlengd tot 4,4 meter en de hoogte tot bijna 1,5 meter. De oorspronkelijk breedte bleef echter wel behouden, zodat het interieur een nog ruimtelijker aanvoelen kreeg.

Verder springt hier vooral de verplaatsing van de snelheidsmeter in het oog. Die staat nu niet langer centraal op het dashboard. Bijzonder aan de Yaris/Vios is tot slot dat deze wagen al enige tijd ook consequent wordt geadapteerd voor het race circuit. Zijn voornaamste podia zijn de One Make Races, die georganiseerd worden in de Filipijnen en Thailand.