Checkliste

Als u een auto ophaalt moet u er altijd aan denken hoe deze wettelijk en veilig in uw bezit

komt. Hierbij spelen het kentekenbewijs en eigendomsbewijs een belangrijke rol.

Aanbevelen

Als de auto bij de overdracht nog op naam van de verkoper staat, is er geen probleem. Als de auto echter al uitgeschreven is, dan moet u hem met een aanhanger ophalen en hiervoor een tijdelijk kenteken aanvragen. Voor de aanvraag van een 4-daags kenteken hebt u de volgende papieren nodig:

  • kopie legitimatiebewijs (geen rijbewijs)
  • sociaal-fiscaal nummer + persoonsgegevens
  • factuuradres
  • afleveradres van de tijdelijke kentekens
  • ophaaldag van de importauto in het betreffende EU-land Een jaarlijkse keuring is geen voorwaarde voor uw aanvraag. Denkt u bij een gekochte auto uit Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland aan de benodigde autobahnvignetten en milieustickers. U kunt het tijdelijke kenteken aanvragen als u uw paspoort, verzekeringskaart en inschrijvingsbewijs voorlegt. Het tijdelijke kenteken is vier dagen geldig. In deze periode kunt u de auto vervolgens overschrijven. Houdt u er rekening mee dat tijdelijke kentekens alleen voor een beperkte duur mogen worden gebruikt en alleen voor proefritten of de export.

Tip: Vraag de verzekeringskaart voor het voorlopige kenteken aan bij de verzekering die u later ook voor de auto wilt gebruiken. U hoeft dan geen administratiekosten te betalen.