Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Kopen
Focus: Kopen

Aandachtspunten aankoop tweedehands auto

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een tweedehands auto? Niet voor iedereen is een nieuwe auto echter weggelegd en daar is de tweedehands automarkt van groot belang voor.

Wij proberen je aan de hand van een aantal algemene tips zeer praktisch advies te geven waarop te letten bij de aankoop van je tweedehands auto.

Het is van groot belang dat je voor jezelf een budget opstelt. Niet alleen heb je dan een betere onderhandelingspositie bij dealers, ook kun je een reëel beeld krijgen van welke auto je wel en welke je niet kunt betalen. Je kunt er heel eerlijk en overtuigend mee aangeven aan je maximum te zitten en jezelf bovendien niet laten verleiden tot het bijleggen van (teveel) geld.

Tweedehands autos in het westen zijn regelmatig goedkoper zijn dan elders in het land. Belangrijkste reden daarvoor is het veel grotere aanbod. Wie niet in het westen woont moet een reis erheen zeker overwegen, vaak wegen de reiskosten die gemaakt moeten worden op tegen de korting die je kunt krijgen op je auto.

Als je bij particulieren koopt, kan het wel eens zo zijn dat de auto een last is. Is er bijvoorbeeld net een baby geboren of staat de nieuwe auto al voor de deur, dan is er vaak meer ruimte om te onderhandelen. Maak daar dankbaar gebruik van. Zorg er dan ook voor dat je goed ingelicht bent over de reden van verkoop en hoe lang de auto al te koop staat.

Wanneer er ingeruild kan worden, is het handig om op een aantal dingen te letten. Maak vooral je auto goed schoon wanneer je naar een dealer gaat om de auto in te ruilen. Een mooie auto levert vaker een betere inruilprijs op dan één die verwaarloosd overkomt. Om van te voren te bepalen wat een goede inruilprijs is kun je veel op internet rondkijken. Zoek advertenties waarin vergelijkbare auto's worden aangeboden met ongeveer dezelfde kilometerstand en leeftijd, en bekijk de gemiddelde prijs waarvoor die auto's van eigenaar verwisselen. Haal 20% van deze prijs af en je hebt een goede inruilprijs voor je auto. Neem dit mee in je eigen budget.

Een heel mooi alternatief voor een nieuwe auto is een jonge gebruikte. Deze tweedehands auto van één of twee jaar oud heeft al een groot deel van zijn afschrijving achter de rug en komt daarmee in een heel andere prijscategorie terecht. Een Opel met een aanschafwaarde van 50 mille zal na twee jaar iets meer dan de helft waard zijn. Zo krijg je een luxe auto met veel opties, die bijna net zo goed rijdt als een compleet nieuwe. Nadeel van jong gebruikte auto's is wel dat ze de komende twee tot drie jaar alsnog een hoge afschrijving kennen. Reken er dus op dat, wanneer je deze auto weer verkoopt, je flink zal moeten toegeven op de prijs die je destijds voor de auto betaald hebt.

Een hoge kilometerstand hoeft niet per definitie een waarschuwing te zijn voor problemen. Als de tweedehands auto die je op het oog hebt heel veel snelwegkilometers heeft gereden zullen er veel minder problemen voorkomen met een hoge kilometerstand. Op de snelweg wordt veel langer achter elkaar gereden, waardoor de motor goed opwarmt. Hierdoor zal de motor ook veel langer meegaan dan wanneer er alleen maar kleine stukjes binnen een stad gereden worden. Hier warmt de motor niet op en zullen onderdelen veel sneller slijten. Ook als je een auto gaat kopen die alleen maar kleine stukjes hoeft te rijden is een auto met een hoge kilometerstand een uitkomst. Het voordeel dat je van een auto zou hebben met een laag aantal kilometers weegt totaal niet op tegen de kosten die je er voor moet maken. Ben je echter zelf van plan veel kilometers te maken dan is een auto met een hoge kilometerstand minder aan te raden. Je zult dan de kilometerstand snel opdrijven. Daarmee wordt de auto mogelijk onverkoopbaar en zijn hoge kosten niet uitgesloten.

Let ook op de advertenties die op het internet staan. Is de prijs eigenlijk te laag om reëel te zijn, is de verkoper alleen per mail bereikbaar of kun je geen proefrit maken? Dan is het beter om de auto te laten staan. Evenals wanneer er geen of onduidelijk antwoord gegeven worden op de vragen die je over de auto stelt en er geen kilometerstand bekend gemaakt wordt. Dan kun je op je vingers natellen dat er iets niet helemaal goed is met de auto. Gewoon laten staan in dat geval!

Let bij het kopen van een tweedehands auto ook op de banden die onder de auto zitten. Als deze banden niet van hetzelfde merk zijn kan het zijn dat er ooit iets gebeurd is met de auto, wat de eigenaar niet vertelt. Wees scherp op dit soort details en je kunt er heel veel profijt van hebben. In een volgend deel behandelen we ook de vraag waar je je auto koopt en waar dan op te letten alsook de beste manier om te onderhandelen!

Alle artikels

Zoeken naar een auto

Advies · Voorbereiding aankoop

De garantie van een auto

Advies · Voorbereiding aankoop

Auto bij particulier of dealer kopen?

Advies · Voorbereiding aankoop
Ontdek meer