Bericht: Artcurial vindt en verkoopt collectie Baillon – Schuur vol schatten

Een Ferrari 250 GT SWB California Spider, bedolven onder de autotijdschriften. De Talbot Lago T26 Cabriolet van de Egyptische koning Farouk. Slechts twee van de 60 vergeten klassiekers die al een halve eeuw bestoften in schuren rond een kasteel in Deux-Sèvres (Poitou Charentes).

Binnenkort worden ze in Parijs geveild. Roger Baillon was vrachtwagenbouwer, en verwoed autoverzamelaar. Op zijn hoogtepunt telde zijn collectie tweehonderd stuks. Baillon wilde er een automuseum op zijn domein mee uitbouwen.

Kerkhof van staal en museum

Dat museum is er nooit gekomen. Baillon moest na een financiële tegenslag honderd wagens verkopen. ‘Daarbij werd algemeen aangenomen dat hij zijn hele collectie van de hand had gedaan’, zegt Pierre Novikoff, classics expert bij het Franse veilinghuis Artcurial. Uiteindelijk stierf Baillon begin jaren 2000 zonder museum, maar nog steeds met een domein met zestig wagens, die teruggrijpen van de beginperiode van de automobiel tot de jaren ’80. Het is pas nu de zoon van Baillon gestorven is, dat diens erfgenamen de experts van Artcurial vroegen om eens langs te komen op het domein.

‘Het was een mengeling van een kerkhof van ijzer en staal en een museum’, zegt Novikoff. ‘We kregen pas later op het terrein door dat dit de verloren gewaande collectie Baillon was. We hebben echte schatten blootgelegd.’

Alain Delon

De Ferrari is er daar één van. Van dit type zijn er slechts 37 gemaakt, en hij is bovendien nog eigendom geweest van acteur Alain Delon. Hij kan tot 12 miljoen euro halen op de veiling. De Talbot Lago T26 Record coupé van Saoutchik werd eveneens reeds verloren gewaand. Daarnaast herbergde de collectie nog een Bugatti 57 Ventoux, een Facel Vega Excellence en een Maserati A6G 2000 Gran Sport Frua.

Artcurial veilt een eerste deel van de collectie begin februari in Parijs tijdens het Salon Rétromobile. Daar wordt de collectie ook getoond zoals ze is aangetroffen.

www.artcurial.com

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

De Tomaso P72: Terugkeren in stijl

Mini Cooper SE: Goed voor 200 kilometer

Concours Monaco: Uit de kunst

Ontdek meer