Bericht: BMW Vision Efficient Dynamics – Meer dan een visie

BMW gaat hem maken. De Vision Efficient Dynamics wordt realiteit. Wen er al maar aan, want dit is een heel nieuw type sportwagen.

Vision Efficient Dynamics is een concept car waarmee BMW in 2009 het Autosalon van Frankfurt op zijn kop zette. Een duim hoog (1,24 meter), zet BMW nieuwe bakens uit in zowel de aandrijving als het design van sportwagens.

Door zijn gladde vorm en geringe hoogte, herleidt BMW de windweerstandscoëfficiënt tot 0,22, tegenover vlotjes 0,32 voor een gewone personenwagen. Het wordt wennen voor de inzittenden om via de vleugeldeuren maar net boven het asfalt in te stappen. BMW belooft plaats voor 2, met 2 noodzitjes achteraan.

328 pk

Ook mechanisch bewandelt BMW nieuwe paden. Het meest bekende element is de turbodiesel, ook al zal het slechts om een driecilinder gaan. Zowel op de vooras als achteraan zijn nog elektrische motoren bevestigd, waardoor het totaal vermogen oploopt tot 328 pk. In full power mode haalt de sportwagen 100 km/u in 4,8 seconden.

3,76 l/100 km

Daar staat een officieel gemiddelde van 3,76 l/100 km tegenover, en een CO2-uitstoot van 99 gr/km. Dat is wanneer je ook de diesel nodig hebt. Maar Vision Efficient Dynamics kan ook 50 km ver op batterijkracht. Dankzij de 24 litertank voor de dieselmotor, breidt het rijbereik uit tot 700 km. Via een stekker in het stopcontact is het ook mogelijk de batterijen via het stroomnet op te laden. Een productiedatum geeft BMW nog niet vrij.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

De Tomaso P72: Terugkeren in stijl

Mini Cooper SE: Goed voor 200 kilometer

Concours Monaco: Uit de kunst

Ontdek meer