Bericht: Salon van Brussel 2015: Seat - Paleis 9 – Focus op de Leon

Bij Seat draait dit jaar alles om de Leon. Drie nieuwigheden - waaronder een heuse wereldpremière - hebben betrekking op de ST-breakversie, een vierde op de hatchback.

Seat stelt tien wagens tentoon in Paleis 9. Vier daarvan luisteren naar de naam Leon, terwijl het merendeel zijn opwachting in ST-trim maakt. Het zal dan ook niet verbazen dat het gros van de nieuwigheden voor de breakversie zijn, met de Leon ST X-Perience voorop. De opgehoogde 4x4-variant toont zich in Brussel voor het eerst aan het Belgische publiek, met een royale rijhoogte en bijhorende uitdossing. Onder de kap zitten turbodiesels van 110 tot 184 pk, terwijl er ook een benzine van 180 pk beschikbaar is. Een zogenaamde ‘Van’-uitvoering van de ST (denk lichte vracht) en een 1.4 TGI 110 op gas ronden het plaatje af.

Leon ST Cupra 280

Het grootste nieuws komt evenwel van de motorsportafdeling. Seat Import is dan ook terecht trots om de Leon ST Cupra in wereldpremière te kunnen onthullen, compleet met een 280 pk sterke turbobenzine en een mechanisch sperdifferentieel tussen de voorwielen. Net als de Cupra 280 SC en hatchback dus, maar dan met laadvolume tot 1.470 liter. Kopers hebben opnieuw de keuze tussen een 6-trapsautomaat met dubbele koppeling of een manuele zesbak. Die laatste geeft met 6,1 seconden naar de 100 km/u slechts één tiende toe op de versie met DSG. De ST CUPRA onderscheidt zich aan de buitenzijde door zijn unieke 19- duimsvelgen met titaniumafwerking en een 'Aerodynamic'-pack met een dakrandspoiler.

Daarnaast maken ook de Mii by Mango, de Ibiza, de Altea XL en de Alhambra hun opwachting op de stand.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Lotus Evija: Grens ligt nu op 2.000 pk

Autonieuws

Autosalon van Frankfurt: Ongezien aantal afzeggingen

Autonieuws

Op bezoek in de FCA Heritage Hub

Autonieuws
Ontdek meer