Bericht: Spa WEC 2019 – Sneeuwracen in mei

Het was een uitzonderlijke uitgave van de WEC-manche in Spa, het voorbije weekend. Waar we al 1000 kilometer-edities onder een stralende lentezon kenden, kregen de deelnemers deze keer… sneeuw voor de wielen. De 6 uur durende wedstrijd werd deze keer vroegtijdig afgevlagd.

Spa kan grillig zijn, maar zoals het weer zich deze keer op het circuit liet zien, hebben we nog niet veel meegemaakt. Zowel zon als felle regen, en zaterdagochtend bij het ontwaken lag het circuit er zowaar wit bij nadat een stevige sneeuwbui over de Ardennen was getrokken.

GT’s

Maar op het moment dat de wedstrijd op gang werd getrokken, was er van sneeuw geen sprake meer en konden de Toyota’s in de zon vanop de pole positie de race op gang trekken. Vooral in de GT-divisies raakten de gemoederen tussen Ford, Ferrari, Aston Martin, BMW en Porsche verhit. Een stevige regenbui zorgde voor afkoeling en voor chaos in de pitlane. Toen de regen overging en smeltende sneeuw en de zichtbaarheid in het gedrang kwam, moest de safety car een eerste keer de wedstrijd neutraliseren. In tegenstelling tot zijn F1-carrière slaagde Stoffel Vandoorne er deze keer wel in te schitteren op zijn thuisomloop, en eindigde op de derde plaats algemeen.

Le Mans

De race werd een kwartier vroeger afgevlagd nadat een nieuwe sneeuwbui rijden echt hachelijk maakte. Hierdoor kregen we met Maxime Martin als eerste in de GT-klasse met de Aston Martin Vantage nog een Belg op het podium in Spa. Fernando Alonso won met Buemi en Nakajima in de Toyota de race. Met nog één manche te gaan in het superkampioenschap 2018-2019 leiden Alonso en zijn teammaats ook het kampioenschap. De slotmanche is de 24 uren van Le Mans op 15 en 16 juni.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Italdesign GT-R50: Een Nissan van 1 miljoen

Autonieuws

Jaguar F-Type: Red de coupé

Autonieuws

Schmidt OSS Project Blitz: Porsche 912 op elektriciteit

Autonieuws
Ontdek meer