Concept car: Mercedes GLA Concept – Nog een nieuwe variant van de A-klasse

Voor Mercedes is de nieuwe A-klasse vooral de start gebleken van een heel nieuw modellenoffensief.

Vroeger was er de A-klasse, en de B. Nu heb je de CLA en hier laat Mercedes de GLA los, een concept van een SUV op basis van de A. De GLA moet het de BMW X1 en de Audi Q3 lastig komen maken. Mercedes laat hem in conceptvorm zien tijdens het Salon van Shanghai (21 – 29 april). Hij meet in de lengte 4,38 meter, in de breedte 1,98 meter en in de hoogte 1,58 meter. Daarmee past hij perfect in de categorie van de premium compacte SUV’s, waar hij slechts twee echte concurrenten vindt. Goed, dit is officieel slechts een concept van de GLA, maar het laat zich raden dat het echte productiemodel niet lang op zich zal laten wachten.

Projectie

De lijn mag dan wel al duidelijk weergeven hoe de GLA er zal uitzien, er schuilt toch ook nog wat echte vooruitstrevende technologie in deze concept. Mercedes heeft het hier over lasergestuurde koplampen. Jawel, de volledig led-lichtenbundel is nog niet eens overal ingeburgerd, of een nieuwe technologie staat al in de schijnwerpers. Naast gewoon betere belichting in donkere omstandigheden, heeft deze technologie nog meer mogelijkheden. De lichten zouden in staat zijn om beelden of video te projecteren op een doek, of gewoon op een witte muur. De Drive In is net naar je garage gekomen. Maar ook met gps zijn er nieuwe mogelijkheden. De lichten zouden de instructies van de navigatie kunnen projecteren op de weg, als een soort van head up-display, maar dan een stapje verder. Bovendien zouden ook andere weggebruikers de instructies – en dus de intenties van de bestuurder - kunnen zien.

Nog niet voor meteen die lichten, maar dat is vast andere koek wat de GLA betreft. Daarvan verwachten we snel te zullen weten wanneer hij op de markt komt en met welk prijskaartje.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

De Tomaso P72: Terugkeren in stijl

Mini Cooper SE: Goed voor 200 kilometer

Concours Monaco: Uit de kunst

Ontdek meer