Presentatie: Ford Focus RS – Eerste officiële details Ford Focus RS

Ford heeft de allereerste details van de Ford Focus RS vrijgegeven. Een testteam van Ford is begonnen met testsessies op de Nurburgring en om de spionagefotografen voor te zijn stuurt Ford zelf de eerste details de wereld in.

De Focus RS komt begin 2009 op de markt en belooft een hete Focus te worden. Jost Capito, directeur van het Ford Team RS - welke tevens verantwoordelijk waren voor de ontwikkeling van de eerste generatie Focus RS (2002), Fiësta RS en de huidige Focus ST - weet een aantal leuke mededelingen te doen over de rijeigenschappen van de Focus RS. Zo verklaart hij dat de nieuwe versie nog meer een rijdersauto zal worden dan de voorgaande RS-versies. De heetste Focus combineert uitstekende prestaties met typische RS-kenmerken, terwijl de auto prima dagelijks is te gebruiken.

Agressieve aura Als we naar de uitstraling van de RS kijken, lijkt Ford met recht te spreken dat de RS een flinke stap voorwaarts is ten opzichte van de Focus ST. Een zeer forse voorbumper met grote inlaten voor de luchttoevoer verraden het potentieel van de hatchback. Flink uitgeklopte wielkasten maken de RS nog bruter. De zij-skirts zijn al net zo robuust uitgevoerd. Helaas geeft Ford geen officiële foto’s van de achterkant vrij, maar hopelijk is daar de lijn van de voorzijde en zijkant doorgezet. Een flink diffusor en een forse achterspoiler zullen vermoedelijk het beeld bepalen.

280 pk+ vijfcilinder Zoals bekend leent de RS de motor van zijn broertje, de ST. De 2.5 liter Duratec-vijfcilinder levert in de RS een op zijn minst een pittige 280 pk en een maximum koppel van minimaal 400 Nm. De motor is tevens zo afgesteld dat de manier waarop deze reageert op het gaspedaal anders zal zijn dan bij de Focus ST. Wij maken daaruit op, dat de aandrijving erg gretig op de gastoevoer zal anticiperen en de krachten nog beter benut worden voor maximaal rijplezier. Natuurlijk verwachten wij ook die heerlijke brom uit het uitlaatsysteem, zoals dit ook te horen is bij de ST.

Geweldige vermogen/gewichtverdeling De technici van Ford hebben gepoogd de dynamische rijeigenschappen van de RS zo optimaal mogelijk af te stemmen. Via nieuwe chassisinnovaties en een geavanceerd voorwielaandrijvingsysteem in combinatie met een gelimiteerd slipdifferentieel moet een uitstekende vermogen/gewichtverhouding worden behaald. Wij zijn benieuwd.

Onthulling juli 2008 Medio juli wordt de nieuwe Focus RS voor het eerst onthuld op de Londen Motorshow. Het betreft dan een nagenoeg productierijpe conceptcar. Meerdere details over de RS zullen worden bekend gemaakt als de onthulling nadert. Begin volgend jaar gaat de hete hatchback in productie.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Bugatti Centodieci: Twee hommages voor 8 miljoen euro

Autonieuws

Audi e-tron 50 quattro: Een basismodel

Autonieuws

Renault Espace F1: Probeer vader maar te volgen

Autonieuws
Ontdek meer