Reportage: Pebble Beach Concours 2016 – En op het einde winnen de Italianen

In het voetbal winnen op het einde steeds de Duitsers. Op de elegantieconcours zijn dat traditioneel de Italianen, al is dat evenmin verrassend. Op Pebble Beach was dat dit jaar de Lancia Astura Pinin Farina Cabriolet uit 1936.

De mooiste auto is de inzet van Concours d’Elégance, zoals Pebble Beach (VS), Villa d’Este (Italië) en Chantilly (Frankrijk). Al bij al een subjectief gegeven, maar bijvoorbeeld in Pebble Beach keuren meer dan 100 juryleden de 229 deelnemers op authenticiteit en schoonheid. Onder de ‘Best in Class’ kiest een selectie van juryleden vervolgens de ‘Best of Show’, ofwel de sublieme schoonheid van het bal.

Tipo Bocca

Dit jaar was die eer weggelegd voor de Lancia Astura Pinin Farina Cabriolet uit 1936 van Richard Mattei uit Arizona. Voor Mattei, een enthousiast Alfa Romeo verzamelaar, was het de eerste deelname aan Pebble Beach. De Astura dateert nog uit een tijd dat auto’s quasi op maat gemaakt werden. Zo liet een Lanciaverkoper uit Biella in Italië zes van deze Tipo Bocca cabrio’s leveren met koetswerk van Pinin Farina.

Eric Clapton

Dit exemplaar ging naar Engeland waar hij in 1962 letterlijk in een haag werd teruggevonden. Pininfarina (het bedrijf van designer Pinin Farina) kocht de auto en restaureerde hem, waarna hij een nieuwe klant vond in… Eric Clapton. De gitarist beleefde “op het podium en het bed na dan, het meest plezier in deze auto.” In 2009 kocht Mattei de Lancia, met een 2.9 V8-motor. Hij liet de auto restaureren, een proces dat zes jaar duurde.

Volgens de jury is deze Lancia “de sublieme weergave van zowel sport als luxe.” Iets wat de eigenaar beaamt: “Hij toont twee gezichten: een agressieve pose met het dak omhoog, terwijl hij relaxed en elegant is met het dak weggeborgen.”

Best in class

De Italiaanse verzamelaar Corrado Lopresto zag in het voorjaar zijn Alfa Romeo Giulietta SZ Codatronca nog tot Werelderfgoed uitgeroepen door Unesco op Villa d’Este en ook nu weer viel hij in de prijzen. Zijn Alfa Romeo Giulietta Sprint Speciale Bertone Prototipo uit 1957 was de beste gesloten auto van het concours.

GT40-feestje

Ford maakte van het Pebble Beach concours gebruik om een feestje te bouwen voor de vijftigste verjaardag van zijn eerste overwinning in de 24 Uren van Le Mans (1966). Liefst zestien GT40’s met bouwjaren tussen 1964 en 1968 blonken op de green van de Amerikaanse golfclub. Een indrukwekkend onderonsje.

Hier vindt u de volledige uitslag terug.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

100 jaar Citroën: Parijs houdt een feestje

Peugeot 2008: Success Story (bis)

Renault Zoé 2019: Weer wat verder

Ontdek meer