Reportage: Zagato expo – Bijna 100 jaar zoeken naar snelheid

Wie op weg naar de skigebieden nog een interessante tussenstop zoekt: in Basel loopt nog tot 17 april een prachtige overzichtstentoonstelling rond Zagato.

Zagato is altijd al zoveel meer geweest dan een ‘carrozzeria’. Ugo Zagato was vliegtuigontwerper voor hij in 1919 zijn aandacht toespitste op auto’s. Met Alfa Romeo 6C 1750 GS uit 1919 en diens overwinning in de Mille Miglia leverde Zagato meteen zijn visitekaartje af in de racerij.

Double bubble

Zijn auto’s waren meer dan designobjecten, maar ook lichter gemaakt en zo aërodynamisch mogelijk. Techniek en design gaan hand in hand en leverden intussen al bijna 100 jaar - en drie generaties Zagato’s - aan legendarische Zagato-modellen op. Naast Alfa’s ook bijvoorbeeld de Lancia Aprilia Sport Zagato. Later volgden nog modellen voor Ferrari, Maserati, Fiat, Aston Martin. Zagato raakte vooral bekend door zijn ‘double bubble’-dak, met twee uitstulpingen die meer hoofdruimte schonken. In de jaren ’50 en ’60 werkte Zagato deels voor Alfa Romeo, wat onder meer leidde tot de Giulietta Codatronca en de Giulia TZ. Het was ook met dit merk dat Zagato in 1989 met de S.Z. zijn laatste in grote - nu ja, 1.000 stuks - serie geproduceerde auto afleverde.

Aston Martin

De jaren ’90 en 2000 waren moeilijk voor Zagato, met voornamelijk designprojecten en ‘one-off’ modellen, tot Bentley en Aston Martin opnieuw interesse toonden in kleine reeksen. De jongste jaren is Zagato aan een revival bezig, met onder andere de opvallende Alfa Romeo TZ3 Stradale op basis van een Dodge Viper, de BMW Zagato Coupé en Roadster en de jongste Aston Martin Vanquish Zagato, met nog talloze andere projecten op stapel.

Privé-collecties

De expo in het Pantheon in Basel (Zwitserland) loont de moeite omdat je gewoon tussen een dertigtal geëxposeerde Zagato-modellen kan wandelen en alle details bewonderen van auto’s die doorgaans opgesloten zijn in privé-collecties. De kans om nog eens zoveel unieke Zagato-auto’s in één museum samen te zien, zal zich niet snel nog eens voordoen.

100 jaar zoeken naar snelheid

Stephane Schwarz, de in Basel geboren designdirecteur van Zagato: “We hebben hier de sfeer nagebouwd die je op een circuit vindt, de natuurlijke omgeving van veel van deze auto’s. We laten hier onze nalatenschap zien, die intussen toch 250 auto’s beslaat. Wat je hier ziet, is het resultaat van bijna honderd jaar zoeken naar meer snelheid.”

“Wij zijn geen groot bedrijf, maar we zijn fier op onze eigen identiteit. We hebben steeds onze eigen manier gehad, onze eigen filosofie. Die kan je nu nog het best samenvatten als luxueuze sportiviteit, met een tikkeltje nonchalance in de zoektocht naar prestaties. We hebben nu een uitstekende samenwerking met verschillende merken, van onze kant mag je de komende jaren heel wat nieuwe initiatieven verwachten.”

Info: www.pantheonbasel.ch

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

100 jaar Citroën: Parijs houdt een feestje

Peugeot 2008: Success Story (bis)

Renault Zoé 2019: Weer wat verder

Ontdek meer