Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Barometer 2018: jaaranalyse markt voor tweedehandsvoertuigen in België

Brussel, 17.01.2019

  • De tweedehandsmarkt is in 2018 licht gedaald met een verlies van -0,6%.
  • Volkswagen is het favoriete merk van de Belgen als tweedehands (net als bij het nieuwe) en de Golf is de onbetwiste koningin van deze categorie.
  • De verhouding nieuw/tweedehands is stabiel gebleven op 1,20 op jaarbasis.
  • Jonge tweedehands voertuigen zijn zeer gewild dankzij hun lage uitstoot en concurrerende prijs.
  • Benzinemotoren blijven groeien en winnen 3% marktaandeel. Hybride motoren vorderen met grote stappen, maar nog steeds in zeer lage volumes.

In Vlaanderen is de daling zan het aantal inschrijvingen het sterkst merkbaar met -1,7%, De Belgische tweedehandsmarkt noteerde in 2018 een lichte daling van -0,6% met 657.377 inschrijvingen in 2018 tegenover 661.140 inschrijvingen in 2017. Het is gedurende de laatste 2 maanden dat de tweedehandsmarkt het meest te kampen heeft gehad met dalingen van -5,1% en -7,1% in november en december ten opzichte van vorig jaar De markt was tot dan toe positief met +0,4%.
Het traditioneel lagere volume aan het einde van het jaar versterkte dit seizoensfenomeen zowel op de tweedehands- als de nieuwe automarkt.

Wij zien 2 fenomenen die de oorzaken kunnen zijn voor deze daling:

  1. Verandering in vraag en aanbod – Benzine en diesel De gewijzigde vraag en aanbod van diesel en benzine: aan de vraag naar benzinevoertuigen kan nauwelijks worden voldaan in een markt waar het aanbod van diesel nog steeds zeer overvloedig is. Het vooruitzicht van meer restricties op oudere dieselvoertuigen heeft een belangrijk effect op het aankoopgedrag van de Belgen.

  2. De invoering van de nieuwe WLTP-normen De nieuwe WLTP-normen zijn strenger en realistischer zijn ten opzichte van het werkelijke verbruik. De invoering hiervan op 1 september, heeft in de periode ervoor geleid tot uitzonderlijke promoties voor nieuwe voertuigen die aan de oude NDEC-norm voldoen. Daardoor concurreerden zij met de markt van jonge tweedehandsauto’s. Dit is de reden waarom de markt voor nieuwe voertuigen de laatste 4 maanden van het jaar sterk is teruggevallen: de kopers hedden geanticipeerd op deze verandering en sommige fabrikanten waren niet in staat om bepaalde modellen volgens de WLTP-norm te certificeren.

Duitse merken blijven de favorieten op de Belgische markt De Duitse merken wonnen de eerste drie plaatsen op het podium met Volkswagen, Opel en BMW. Over het geheel genomen zijn de Duitse merken op de tweedehandsmarkt licht gedaald met gemiddeld -1,31%, met uitzondering van BMW, dat met 2,3% is gestegen.

Franse merken hebben meer te lijden en verliezen gemiddeld -3,4% met Renault -4,9%, Peugeot -2,0% en Citroën -2,2%.

Verschillende merken blijven groeien op de tweedehandsmarkt dankzij een recente vernieuwing van hun gamma: Kia +13,4%, Mini +10,9%, Skoda +6,8%, Hyundai +6,6% en Fiat +5,9% (die profiteert van de populariteit van de Fiat 500).

Zeer jonge tweedehandsvoertuigen zijn het meest gewild

Het aantal ingeschreven jonge tweedehandsauto’s neemt sterk toe en profiteert van een grote vraag naar benzinevoertuigen die in grotere getale op de markt komen. Alle andere segmenten zien hun volume afnemen. De 16-plussers boekten een aanzienlijk verlies met -6,2% als gevolg van het toenemend aantal LEZ.

Het aantal diesels daalt

De evolutie tussen diesel- en benzinemotoren is aan de gang met een sterke daling van het aantal ingeschreven diesels met -6,4% ten gunste van benzinemotoren +7,6%. De hybride blijft groeien in de tweedehandsmarkt (+25,4%), maar nog steeds met een laag volume. Tweedehands elektrische auto's zijn nog steeds anekdotisch.

Wallonië en Brussel kopen meer tweedehands wagens, Antwerpen minder

De Vlamingen kochten in 2018 met -1,7% of 355.523 inschrijvingen iets minder tweedehandsvoertuigen dan in 2017 (361.524 in 2017). Wallonië en Brussel blijven positief en stijgen respectievelijk met +0,6% en 1,3%. De provincie Antwerpen kent de grootste daling van het aantal inschrijvingen met -3,4%. Het is ook de dichtstbevolkte provincie waar logischerwijs het grootste aantal gebruikte voertuigen wordt verkocht. Per 1000 inwoners worden er in Wallonië meer tweedehandsvoertuigen verkocht: 66,5/1000 in verhouding met Vlaanderen (56/1000) en Brussel (52,3/1000).

Conclusies:

"Ondanks de grote verstoringen op de automarkt (herbalancering van het dieselgas of de invoering van de WLTP-normen) is de tweedehandsmarkt in 2018 redelijk stabiel gebleven. Dit dankzij de overgang van diesel- naar benzinemotoren zonder groot volumeverlies. Hierdoor is de markt geëvolueerd, waarbij nu de voorkeur wordt gegeven aan jonge tweedehands voertuigen met benzinemotoren ten koste van oudere (diesel)motoren. Deze laatsten zijn steeds minder populair bij Belgen die op de strenge reglementeringen en nieuwe LEZ zones anticiperen en de voorkeur geven aan minder vervuilende voertuigen die beter beantwoorden aan hun mobiliteitsbehoeften", zegt Vincent Hancart, Managing Director van AutoScout24 België.

Bronnen: Febiac/DIV op basis van cijfers op 31/12/18 en analytics AutoScout24 België.