Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

4x4

Terreinwagens (4x4) zijn voertuigen die met alle nodige componenten zijnuitgerust om probleemloos over open, ongeasfalteerd terrein te rijden.Begrippen als waaddiepte (hoe hoog mag de waterspiegel bij hetdoorrijden maximaal zijn?) en klimvermogen (hoe steil mag de teberijden heuvel of berg zijn?) spelen daarom bij een terreinwagen eengrote rol.

Tot de belangrijkste kenmerken van een terreinwagen horen de hogebodemvrijheid, die ervoor zorgt dat de onderkant van het voertuig nietdoor allerlei mogelijke hindernissen kan worden beschadigd, envierwielaandrijving, waarmee de terreinwagen ook moeilijk berijdbarestukken veilig aankan. Bij Terreinwagens (4x4) worden bovendien vaak extraframebalken ingezet. De grote wielen zijn meestal aan starre assenbevestigd en de terreinbanden hebben een grover profiel dan normalewegbanden.

Oorspronkelijk werden Terreinwagens (4x4) ontwikkeld voor bepaaldeberoepsgroepen, zoals voor het leger, jagers en boswachters, waarvoorde genoemde kenmerken van deze auto’s absolute vereisten waren. Zoproduceerde Volkswagen de terreinwagen Iltis voor het Duitse leger, HetAmerikaanse leger zet vooral Terreinwagens (4x4) van de merken Jeep en Hummerin.

De laatste jaren echter bevolken steeds meer Terreinwagens (4x4) ook hetalledaagse straatbeeld, want velen beschouwen ze als chique, moderneauto’s. Tot de populairste modellen behoren tegenwoordignaast de Jeep ook de Mitsubishi Pajero en de Toyota Land Cruiser. Datzij eigenlijk voor ongeasfalteerd terrein zijn bedoeld, is bij dezewagens soms zelfs bijzaak geworden. Daarnaast heeft zich een nieuweautoklasse gevestigd, namelijk de SUV (sports utility vehicle), dat quauiterlijk veel doet denken aan Terreinwagens (4x4), maar niet altijd echtgeschikt is voor onverhard terrein.