Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Vanquish_Volante_10.jpg

Aston Martin Vanquish

1 / 7
Vanquish_Volante_10.jpg
Vanquish_2.jpg
aston-martin-vanquish-s-back
aston-martin-vanquish-s-side
aston-martin-vanquish-s-side
Vanquish_Volante_2.jpg
Vanquish_Volante_9.jpg

Sterke punten

  • Machtige V12
  • Elegant design
  • Geslaagd rijcomfort

Zwakke punten

  • Oud platform
  • Meerwaarde t.o.v. DB9 of DB11
  • Duur

Tussen oud en nieuw

De Aston Martin V12 Vanquish was in 2001 de eerste stap naar de modernisatie van het merk, waarop de stijlvolle DB9 zou volgen. Deze tweede generatie uit 2012 was echter een vreemde eet in de bijt: hij verving de oude DBS uit 2007, maar stond nog steeds op hetzelfde platform en leek bovendien heel erg op de DB9 en Virage van hetzelfde tijdperk. Ook moest hij nog een tijdje boven de veel nieuwere DB11 in het gamma staan. Uiteindelijk werd hij in 2018 opgevolgd door de DBS Superleggera.

Interesse in een Aston Martin Vanquish

Goede redenen

  • De Aston Martin Vanquish is een GT van de hoogste klasse, met een machtige, atmosferische V12 onder de motorkap en een gebalanceerd onderstel dat lange ritten mogelijk maakt.

  • Hoewel de Vanquish nog voortborduurde op de basis van de DB9 en daardoor ook qua design zich niet echt onderscheidt, blijft het model een prachtige coupélijn hebben.

  • In 2017 lanceerde Aston Martin de Vanquish S, een scherpere en krachtigere versie die op elk vlak kleine verbeteringen met zich meebracht.

  • Daarnaast werd de Vanquish door koetswerkbouwer Zagato gebruikt voor 4 speciale reeksen: een coupé, cabrio, Speedster en Shooting Brake. In totaal werden er 325 exemplaren gebouwd.

Alle belangrijke gegevens over de Aston Martin Vanquish

Motoren

Onder de kap van de Aston Martin Vanquish lag steeds een 5,9 liter-V12, een doorontwikkeling van de motor uit de DB9 en DBS. In zijn basistrim leverde het blok 573 pk en 620 Nm, waarmee de Vanquish in 4,1 seconden van 0 tot 100 km/u kon sprinten en een topsnelheid haalde van 295 km/u. In 2014 kreeg de motor een kleine update en vooral een veel efficiëntere 8-trapsautomaat, waarmee een halve seconde van de sprint naar 100 km/u werd gesnoept en de Vanquish nu een topsnelheid haalde van 324 km/u.

In 2017 lanceerde Aston Martin de Vanquish S, een tot 603 pk opgevoerde Vanquish met ook diverse aerodynamische verbeteringen en een herwerkt onderstel. De Vanquish S had slechts 3,5 seconden nodig om naar 100 km/u te sprinten en haalde een topsnelheid van 324 km/u. Het is deze versie die als basis is gebruikt voor de Vanquish Zagato-modellen.

Afmetingen

De Aston Martin Vanquish was 4,72 meter lang, 1,91 meter breed en 1,28 meter hoog. Er zijn 4 zitplaatsen aan boord, maar de achterbank is enkel bruikbaar in noodgevallen. Je kon kiezen voor een coupé of een cabrio, die als Volante door het leven ging. Het gewicht van de Vanquish coupé is een dikke 1,7 ton, de Volante is 100 kilo zwaarder. De koffer is 225 liter groot.

Uitvoeringen

Standaard kon je de Aston Martin Vanquish bestellen als coupé of als Volante (cabrio). Daarbij kon je het model naar smaak aankleden, desgewenst volledig op maat via de Q-afdeling van het merk. Aston Martin werkte ook samen met designhuis Zagato voor vier speciale reeksen op basis van de Vanquish: de Vanquish Zagato Coupé, Volante, Speedster en de Shooting Brake. Alles samen zijn er 325 Vanquish Zagato’s gebouwd.

Nieuw- en tweedehandsprijzen

De Aston Martin Vanquish is in België bijna niet te vinden, maar in het buitenland kan je tweedehands exemplaren vinden vanaf zo’n 100.000 euro. De versie met 8-trapsautomaat heeft de voorkeur, de Vanquish S is zelfs nog iets beter, maar daar betaal je meer dan 200.000 euro voor. Een Vanquish Zagato is een stuk zeldzamer en als gevolg daarvan ook meer geld waard: van 500.000 tot meer dan een miljoen euro voor een Shooting Brake of een Speedster.

Design-highlights en interieur

Net als met zijn techniek borduurde de tweede generatie Vanquish voort op het design van de Aston Martin DB9 en DBS. Dat hoeft geen nadeel te zijn, want zijn elegante lijn spreekt vandaag nog altijd tot de verbeelding. Aan de neus zie je het verschil amper tot niet met zijn stalgenoten, maar achteraan heeft de Vanquish wel een unieke look, met zijn smallere achterlichten en zijn meer prominente spoiler en diffusor. De Vanquish S is te herkennen aan een specifieke bodykit en zijn 4 uitlaten.

Dure materialen, goedkope knoppen

De Vanquish is nog een Aston Martin van voor het partnerschap met Mercedes, dus het Comand-systeem is nog niet te vinden aan boord. Wel heb je nog de klassieke tellers, die in tegengestelde richting van elkaar bewegen, en natuurlijk veel leer aan boord, aangevuld met hout, metaal of carbon. Let niet te veel op de kwaliteit van de knopjes, die is niet al te best. Er is wel een Bang & Olufsen-audiosysteem en de laatste modeljaren kregen zelfs Apple CarPlay voor het oude infotainmentsysteem, maar de grote attractie van de Vanquish is natuurlijk zijn V12 en diens unieke klank.

Rijhulp en veiligheid

Moderne, actieve veiligheidssystemen heeft de Aston Martin Vanquish niet, maar je wordt wel beschermd door frontale, zijdelingse en gordijnairbags. Volgens Aston Martin was het de veiligste auto dat het tot dan toe had gebouwd, maar intussen zijn we alweer meer dan 10 jaar later.

Alternatieven

Wil je een supersnelle GT met een dikke V12 onder de kap, dan kan je niet om de Ferrari F12berlinetta heen, die rondjes rijdt rond de Vanquish als het om prestaties gaat, maar ook wat nerveuzer is op de weg. De F12berlinetta is te vinden voor ongeveer evenveel geld als de Vanquish S. Een andere mogelijkheid is om op zoek te gaan naar een Aston Martin DB11, die op een volledig nieuwe basis staat en een twinturbo-V12 of V8 heeft.

FAQ

Hoeveel kost een Aston Martin Vanquish?
De Aston Martin Vanquish is in België bijna niet te vinden, maar in het buitenland kan je tweedehands exemplaren vinden vanaf zo’n 100.000 euro. De versie met 8-trapsautomaat heeft de voorkeur, de Vanquish S is zelfs nog iets beter, maar daar betaal je meer dan 200.000 euro voor.
Hoe snel is de Aston Martin Vanquish?
In zijn basistrim leverde het blok 573 pk en 620 Nm, waarmee de Vanquish in 4,1 seconden van 0 tot 100 km/u kon sprinten en een topsnelheid haalde van 295 km/u. Met de 8-trapsautomaat is het 3,6 seconden en 324 km/u. In 2017 lanceerde Aston Martin de Vanquish S met een tot 603 pk opgevoerde V12. De Vanquish S had slechts 3,5 seconden nodig om naar 100 km/u te sprinten en haalde een topsnelheid van 324 km/u.
Komt er een nieuwe Aston Martin Vanquish?
Aston Martin stelde in 2019 een conceptcar voor met de naam Vanquish Vision Concept, een supercar met middenmotor gebaseerd op de Valkyrie. Volgens het laatste nieuws zou het model in 2025 op de markt komen.