Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
autotypen-transporter-l-01.jpg

Camionette

Definitie van een camionette

Een camionette is letterlijk vertaald een kleinere versie van de camion of vrachtwagen. In werkelijkheid is dit natuurlijk niet helemaal correct. Waar vrachtwagens een grotere wielbasis hebben, met vaak zelfs dubbele banden, en een laadruimte die losgekoppeld kan worden van de cabine, bestaat een camionette uit één deel en lijkt het meer op een grote personenwagen. De camionette wordt voornamelijk gebruikt voor het vervoeren van beperkte hoeveelheden goederen of materiaal, en is bijgevolg erg populair bij de kleine zelfstandige ondernemer. Wanneer de wagen wordt aangekocht, bestaat vaak de mogelijkheid om de laadruimte te laten aanpassen op maat. Zo kan een loodgieter ervoor zorgen dat al zijn materiaal overzichtelijk en netjes opgeborgen kan worden, wat hem tijdwinst oplevert bij de klant.

Voordelen van de camionette

Een camionette heeft heel wat voordelen ten opzichte van zowel een personenwagen als een vrachtwagen. Een bestelwagen is eenvoudig te manoeuvreren in stedelijk gebied, waardoor hij vaak wordt ingezet voor snelle leveringen van kleine hoeveelheden goederen, bijvoorbeeld aan de kleinhandel in stads- of dorpskernen. Maar ook voor bijvoorbeeld het vervoeren van materieel voor kleine aannemers, klusjesmannen, tuinmannen e.d. is dit voertuig onontbeerlijk. Een vrachtwagen is hiervoor vaak te groot, en ook de investering is voor een zelfstandig ondernemer niet te verwaarlozen. Bovendien kent de vrachtwagen een inhaalverbod en een beperkte maximumsnelheid. Een personenwagen biedt dan weer te weinig ruimte om materiaal te vervoeren. Een camionette is de ideale tussenoplossing.

Welk merk camionette?

Er zijn heel wat automerken die naast personenwagens één of meerdere modellen camionette op de markt hebben gebracht. Enkele populaire exemplaren zijn de Citroën Jumper, Ford Transit, Iveco Daily van Fiat, Mercedes-Benz Sprinter en Renault Trafic. Afhankelijk van de beoogde grootte zal het ene merk geschikter zijn dan het andere. Op gebied van comfort zijn haast geen verschillen meer te merken. Waar de camionette vroeger louter functioneel diende te zijn en een perfecte opbergruimte moest bevatten, wordt nu steeds meer aandacht gegeven aan het rijcomfort van de chauffeur. Elektronische hoogstandjes en gadgets zijn geen uitzondering meer.