Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
autotypen-transporter-l-01.jpg

Lichte Bestelwagen

Als enige type bedrijfsvoertuig wordt de lichte bestelwagen of bestelwagen lichte vracht in België gestimuleerd, door middel van een uitgebreide waaier aan fiscale voordelen. Een eerste troef die dit type bedrijfswagen biedt, is de vrijstelling van belasting op de inverkeersstelling. Daarnaast is ook de jaarlijkse verkeersbelasting (of wegentaks) flink wat lager dan bij andere types bedrijfsvoertuigen. Een derde voordeel van een lichte bestelwagen is dat deze, als enige bedrijfsvoertuig, toelaat om gemaakte kosten voor 100% in te brengen bij de belastingaangifte (voor andere types bedrijfsvoertuigen wordt dit immers begrensd op 75%). De mogelijkheid tot versneld afschrijven van het bedrijfsvoertuig, het feit dat extra kosten bij aankoop zelfs in één keer kunnen worden afgeschreven (bij andere bedrijfswagens gebeurt dit aan hetzelfde tempo als het afschrijven van het voertuig), de vrijstelling van de 50%-aftrekbeperking; de fiscale voordelen van een lichte bestelwagen zijn op z'n minst uitgebreid te noemen. Voor een eenmanszaak komt hier nog een extra pluspunt bij: dit type ondernemingen kan immers ook genieten van de investeringsaftrek. Voorwaarde is dan wel dat het voertuig enkel voor beroepsdoeleinden mag worden gebruikt.
Belangrijk om weten is dat het al dan niet toepasbaar zijn van deze voordelen, volledig wordt bepaald door het model en type van de wagen en op geen enkele manier worden beïnvloed door de aard van de activiteiten van de koper. Ook wanneer deze dus geen enkel soort van transport vragen, zullen de fiscale maatregelen van toepassing zijn.

Wanneer kan men spreken van een lichte bestelwagen of een bestelwagen lichte vracht

Met lichte bestelwagens worden voertuigen bedoeld die zijn ontworpen en geproduceerd met als enige doel om goederen te transporteren en wiens MTM (of Maximum Toegelaten Massa) de 3.500 kg niet overstijgt. Monovolumes en terreinwagens of 4x4's zullen dus niet aanvaard worden voor toepassing van de fiscale voordelen.

Populaire types van lichte bestelwagens

Ook fabrikanten van bedrijfsvoertuigen spelen handig in op het fiscaal statuut van de lichte bestelwagen, waardoor het aanbod vrij ruim is. Elk merk heeft immers minimum één model beschikbaar dat de koper toelaat te genieten van de geboden voordelen. Enkele populaire modellen van lichte bestelwagens zijn onder meer de kleinste modellen van de Fiat Ducato, de Citroën Jumper, de Renault Master, de Volkswagen Transporter, de Ford Transit en natuurlijk de Mercedes-Benz Sprinter.