Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

SUV

De afkorting SUV staat voor ‘sports utilityvehicle’. Met een SUV wordt een voertuig bedoeld dat erweliswaar uitziet als een terreinwagen, maar zich ten dele nadrukkelijkonderscheid wat betreft terreingeschiktheid en constructie.

In de regel is een SUV comfortabeler dan een terreinwagen en lijkt hijin dit opzicht meer op een luxe auto, wat een SUV ook geschikt maaktvoor langere ritten. Bij SUVs worden vaak zelfdragendecarrosserieën en niet zoals bij terreinwagens versterkendeframebalken ingezet, waardoor de geschiktheid voor ruig terreinaanzienlijk minder is.

Omdat bij sommige SUV-modellen ook is afgezien van vierwielaandrijving,is de toepasbaarheid van deze voertuigen op onverhard terrein mindergewaarborgd. Inmiddels zijn er ook SUV’s zoals de Honda HR-Vof de Toyota RAV 4, die principieel met voorwielaandrijving rijden,maar op vierwielaandrijving kunnen omschakelen als de ondergrond hieromvraagt. Bij de Honda zorgt een hydraulische pomp voor devierwielaandrijving, bij de Toyota wordt de omschakeling op vier wielenaangestuurd door de elektronica.

Een SUV kent een paar voordelen ten opzichte van een normale luxe auto:het ruimteaanbod is beter, omdat een SUV over een grootbagageruimtevolume beschikt. Sommige SUV-modellen worden als zeven- totnegenzitters aangeboden, waardoor zij ideale auto’s voorgrote gezinnen zijn. Door de verhoogde zitpositie van de bestuurder isbovendien een beter verkeersoverzicht gegarandeerd.

Voordat men een SUV aanschaft, zou men goed moeten nagaan hoe goed deauto op onverhard terrein presteert. Als men het voertuig alleen in destad resp. op verharde wegen wil gebruiken, is een SUV een uitstekendalternatief voor de luxe auto en de terreinwagen. Naast de reedsgenoemde modellen van Honda en Toyota behoort de BMW X3 tot de meestpopulaire SUV’s in Duitsland.