Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
minivan-l-01.jpg

MPV

Informatie over MPV

Een kleine auto die dankzij zijn hoge constructie over een optimale ruimtebenutting beschikt, noemt men ook wel een MPV (minivan). De lengte van een minivan ligt doorgaans tussen 3,70 m en 4,10 m. De hoogte van het dak ligt in de regel rond de 1,55 m.

De naam MPV (minivan) kan wel eens voor verwarring zorgen, omdat Amerikanen deze naam vaak geven aan MPV’s (multipurpose vehicle) zoals de Renault Espace, en niet aan een kleine auto. Toch zijn er in Europa minimumeisen die precies vastleggen, wanneer een auto doorgaat voor ‘ minivan. Zo moet een minivan samen met de bestuurder- en bijrijderstoel over vijf afzonderlijke zitplaatsen beschikken. Deze stoelen zouden stuk voor stuk uit de minivan verwijderd moeten kunnen worden, om laadruimte en passagiersaantal aan de individuele behoeften te kunnen aanpassen. Vaak hebben omgeklapte stoelen in een minivan ineens de functie van een tafeltje of ze zijn integreerbaar in de voertuigbodem.

Om een optimale ruimtebenutting mogelijk te maken, moet een minivan aan een extra criterium voldoen. Het moet namelijk mogelijk zijn om een fiets verticaal door de achterklap te schuiven. Bovendien is voorgeschreven dat bij een minivan van de rugleuning van de bestuurdersstoel tot aan de achterklep tenminste 190cm ruimte aanwezig moet zijn. Het laadoppervlak in de auto moet vlak zijn.

Een minivan is dus het ideale voertuig voor gezinnen, omdat het niet alleen veel bagageruimte, maar ook vele zitmogelijkheden biedt. De royaal gedimensioneerde bagageruimte van een minivan wordt ook gewaardeerd door klusjesmannen of sporters, omdat men er allerlei gereedschap en benodigdheden in kwijt kan. Omdat een minivan de lengte heeft van een kleine wagen, is ook het zoeken van een parkeerplaats gemakkelijker dan met een stationwagon.

Bijna alle automerken hebben een minivan in hun assortiment. Zo rekent men bijvoorbeeld de Opel Meriva, Ford Fusion, Audi A2, de Mercedes A-klasse, de Fiat Idea en de Honda Jazz tot de minivanklasse.