Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
zoyte-l-01.jpg

Zotye

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Zotye - het betaalbare Chinese automerk

Een gebruikte Zotye is in Nederland moeilijk te vinden. De auto's van deze Chinese autofabrikant worden (nog) niet in Nederland verkocht. Je moet ervan houden, want Zotye staat vooral bekend om de modellen van merken als Fiat, Porsche, Land Rover of Audi die ze namaken. Het zijn echter wel hele betaalbare auto's, zodat ook grotere modellen binnen het bereik komen, ook al is je budget niet zo groot.

Zotye - een succesvolle Chinese autofabrikant

Het Chinese bedrijf Zotye werd in 2005 opgericht door de Zotye Holding Group. Zotye had voorheen contracten waarmee ze alleen auto-onderdelen exporteerden. Door de groeiende Chinese automarkt besloot men om de productie uit te breiden en ook auto’s te gaan maken, om zo te kunnen profiteren van deze groei.

Zotye staat bekend als een betrouwbare partner en hierdoor konden ze in 2005 de contracten afsluiten voor verkoopfilialen in 10 verschillende landen, waaronder Italië, Rusland, Chili en Brazilië. Het merk hoopt in 2020 de Amerikaanse markt te kunnen betreden en wordt daarmee de eerste Chinese autobouwer die onder de eigen naam auto’s in de VS gaat verkopen.

De automodellen van Zotye laten regelmatig een grote gelijkenis zien met modellen van bestaande automerken. Zo was het eerste model van Zotye een kleine SUV, de Zotye RX6400. Later werd de naam gewijzigd in Zotye Nomad. Deze auto leek opmerkelijk veel op de Daihatsu Terios. Een ander voorbeeld is de Zotye SR8, die grote gelijkenis vertoont met de Porsche Macan.

Inmiddels heeft Zotye verschillende series met modellen uitgebracht. Zo staat de E-serie voor elektrische auto’s, bestaat ade Z-serie vooral uit 4- en 5-deurs hatchbacks en sedans en zijn de crossovers te vinden in de T-serie. Daarnaast heeft Zotye de productierechten gekocht voor een groot aantal uitgelopen modellen van grote autofabrikanten, zoals Fiat, om daarmee om auto's te produceren voor de Chinese markt.

Zotye modellen

In 2008 begon Zotye met de export van de Zotye Nomad, die eigenlijk een Daihatsu Terios was met een andere naam erop. In China heette de auto Zotye 2008. In 2010 kreeg dit model een facelift en een nieuwe naam: Zotye 5008. De auto wordt nog steeds verkocht als de "Nomad", maar in sommige landen ook als de Zotye Hunter. In India heet het model Premier Rio.

Voor de Europese markt heeft Zotye samen met LUIS Motors GmbH een elektrische versie van de Zotye 5008 ontwikkeld, die verkocht wordt onder de naam "Luis 4U". De Nomads worden ook in Zuid-Afrika en Latijns-Amerika verkocht. De auto kreeg een facelift en werd daarna uitgebracht als Zotye T200.

JN Auto / TT

In 2009 kocht Zotye Jiangnan Auto en hun enige productiemodel, een gefacelifte Suzuki Alto. Deze werd eerst verkocht als de JN Auto. In het najaar van 2010 bracht Zotye de Jiangnan Alto op de markt voor 2.830 dollar. Dit was de goedkoopste auto in China en wellicht in de wereld. Zotye hernoemde de auto tot Zotye TT.

M300

Zotye bracht in 2009 haar tweede auto uit op de Chinese markt, de Zotye M300. Dit is een Chinese versie van de Fiat Multipla.

Z100

In 2013 introduceerde Zotye hun nieuwe Z100 model. Dit was een 5-deurs hatchback, waarvan het ontwerp sterk geïnspireerd was op de zevende generatie Suzuki Alto. Het is een van de goedkoopste auto's op de Chinese markt.

Z200

Zotye lanceerde in 2011 de Z200 en de Z200HB hatchback. Dit was een bijgewerkte versie van de Fiat Palio en Siena, die sinds 2001 in China werd gebouwd door Nanjing Fiat. De verkoop was niet zo succesvol en in 2008 kocht Zotye de tooling voor deze auto's.

Z300

De Z300 4-deurs sedan werd in 2012 gelanceerd, de grootste Zotye tot dan toe. Deze auto vertoont een opmerkelijke gelijkenis met het ontwerp van de tweede generatie Toyota Allion.

T200

De T200 is de gefacelifte versie van de Zotye 5008, met een nieuw interieur. Dit model werd in april 2013 gelanceerd. Het wordt aangedreven door een 1,3 liter en een 1,5 liter benzinemotor met variabele kleptiming, naar verluidt afkomstig van Mitsubishi, met een vermogen tussen de 92 en 115 pk..

T600

De T600 is een mid-size SUV die in december 2013 werd uitgebracht. Het model werd aangedreven door een 1,5-liter turbo of een 2,0-liter turbo benzinemotor. Deze auto heeft veel weg van de Audi Q5 en Volkswagen Touareg.

V10

Dit is een kleine minivan in Japanse stijl die werd gelanceerd in 2011.

Z500

De Z500 is een sedan die wordt geproduceerd voor de Chinese markt.

Betaalbare auto’s

Zotye staat vooral bekend vanwege de automodellen die er uitzien als kopieën van succesvolle modellen van andere automerken zoals Audi en Porsche. Het merk heeft op dit moment nog geen verkooppunten in Nederland, maar dat kan in de toekomst veranderen. De prijs van een auto van Zotye ligt veel lager dan de prijs van het origineel, dus het zijn prima auto’s voor iedereen die het niet erg vindt om in een goedkope look-alike auto te rijden.