Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Kopen
Focus: Kopen

Autokosten en Budget

Autorijden wordt elk jaar duurder. Daarom dient u zich vooraf goed over de kosten te informeren die ook tijdens het rijden van een auto ontstaan. Alleen wie de lopende kosten correct berekent, zal lang plezier hebben van zijn nieuwe auto.

Als eerste hebben we de aanschafkosten voor de auto. Hier geldt met name voor tweedehandsauto's: de markt bepaalt de prijs en bij specifieke modellen kan er sprake zijn van regionale verschillen. Sommige modellen zijn in bepaalde regio's meer voorhanden en dus voordeliger.

Doorgaans is het voordeliger om een auto bij particulieren te kopen dan bij de dealer. U krijgt dan echter geen garantie. Er is bovendien sprake van seizoensgebonden prijsschommelingen. Zo zijn cabrio's en sportauto's in de winter goedkoper. Het begin van het jaar geldt doorgaans als het hoogseizoen binnen de autohandel met een hoge vraag en stijgende prijzen. Als u dus op zoek bent naar een koopje, moet u de markt in de gaten houden en snel reageren.

De AutoScout24-prijsanalyse helpt u om de prijs van verschillende automodellen beter te kunnen inschatten. Bereken gratis en snel de actuele gemiddelde prijs van uw droomauto – eenvoudig, per merk, model, kilometerstand en bouwjaar.

Lopende kosten

Gebruik ook onze kostencalculator voor belastingen, brandstof, bedrijfswagens en rijkosten. Want naast de koopprijs die eenmalig is, moet u de lopende kosten voor het gebruik en onderhoud tellen. Daaronder vallen met name de verkeersbelasting, autoverzekering, brandstofkosten en kosten voor onderhoud, zoals inspecties, reparaties, onderdelen en kosten voor de volledig schouwing. Het is daarom zinvol om vooraf te bepalen hoeveel geld u voor een auto wilt of kunt uitgeven. Aanvullende informatie over kosten voor een auto vindt u ook in het magazine.

Kosten bij bezit

Niet alleen de aankoop van een auto kost geld. Ook het bezitten kost geld. Om u daar een beter inzicht in te geven hebben we een aantal handige calculators ontwikkeld. Allereerst de verkeersbelastingcalculator, hiermee berekent u eenvoudig wat u aan verkeersbelasting dient te betalen voor een specifieke auto. U vult het gewicht van de auto in (vaak te vinden bij de advertentie) en geeft aan op welke brandstof de auto rijdt, en tenslotte uw regio. Naast verkeersbelasting zult u uw auto ook moeten verzekeren, voor een overzicht van autoverzekeringen verwijzen u graag hierheen. Als laatste hebben we ook nog een handige omslagpuntcalculator voor u, waarmee eenvoudig kunt bepalen of het misschien gunstiger is om een dieselauto aan te schaffen.