Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Mazda MX-30 E-Skyactiv R-EV is plug-inhybride met wankelmotor

Mazda heeft iets gedaan met de kritiek dat zijn elektrische MX-30 te weinig rijbereik heeft. Niet door een grotere batterij, wel door de specialiteit van het huis.

In 2020 kwam Mazda met de MX-30, zijn eerste elektrische auto die het speciaal voor de Europese markt ontwikkelde om te beantwoorden aan de steeds strenger wordende emissienormen. De MX-30 bleek dus vooral een compliance car, en geen EV die op technologisch vlak wilde uitblinken. Getuige daarvan zijn batterij van 35,5 kWh en zijn rijbereik van om en bij de 200 kilometer. Voldoende voor dagelijkse verplaatsingen, maar lastig voor lange afstanden...

Mazda MX-30 E-Skyactiv R-EV (2023) statisch, vooraanzicht

Range extender

Daarom vond de MX-30 ook moeilijk kopers, en de kritiek op het rijbereik bleef in Hiroshima niet ongehoord. Mazda heeft dus een MX-30 klaar met aanzienlijk meer rijbereik, maar dat is niet het resultaat van simpelweg een grotere batterij steken. Integendeel: onderhuid zit niet langer een elektromotor maar ook... een wankelmotor. Jawel, de Mazda MX-30 is een plug-inhybride geworden.

Mazda MX-30 E-Skyactiv R-EV (2023) statisch, zijaanzicht

Deze E-Skyactiv R-EV gebruikt daarvoor de compacte wankelmotor en de elektromotor in een seriële hybride opstelling. De elektromotor is 170 pk (125 kW) sterk en haalt zijn voeding uit een kleinere batterij van 17,8 kWh. Daardoor bedraagt het elektrisch rijbereik nu nog maar 85 kilometer. Maar de elektromotor kan ook worden gevoed door de 830 cc grote wankelmotor van 74 pk, die alleen als generator (range extender) wordt gebruikt en dus niet de wielen aandrijft. De batterij kan ook worden opgeladen met de boordlader van 11 kW of de snellader van 36 kW. Een vehicle-to-load-functie (V2L) heeft deze MX-30 eveneens.

Mazda MX-30 E-Skyactiv R-EV (2023) logo

Prijzen

De Mazda MX-30 E-Skyactiv R-EV staat in de catalogus vanaf 37.070 euro. Dat is identiek aan de vanafprijs van de volledig elektrische MX-30, dus zonder range extender. Voor de gelegenheid brengen de Japanners hun plug-inhybride MX-30 uit in een speciale ‘Edition R’, met zwarte koetswerkkleur en dakbogen in Maroon Rouge, en met een Edition R-interieuraankleding. Die speciale reeks, met onder meer een uitgebreidere standaarduitrusting, staat in de catalogus vanaf 42.520 euro.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

AC Schnitzer BMW M3 Touring (2023) banner

BMW M3 Touring krijgt 610 pk van AC Schnitzer

Autonieuws
Range Rover Velar facelift 2023

Range Rover Velar gaat met facelift grotere modellen achterna

Autonieuws
Skoda Enyaq RS iV ijsdrift record

Skoda Enyaq RS iV haalt twee wereldrecords binnen... op ijs

Autonieuws
Ontdek meer