In het kort
BYD rondt zijn gamma naar beneden af met de Dolphin Surf. Dit is een sub 25.000 euro kostende elektrische hatchback met de voetafdruk van een Volkswagen Polo. En dat… full option!
BYD rondt zijn gamma naar beneden af met de Dolphin Surf. Dit is een sub 25.000 euro kostende elektrische hatchback met de voetafdruk van een Volkswagen Polo. En dat… full option!
Hoewel BYD amper 3 jaar geleden zijn modellenoffensief startte in Europa, is de 10e BYD gearriveerd. Dat is geen hoogtechnologisch vlaggenschip, wel een klein - technologisch - vlaggenschipje. Want de Dolphin Surf plaatst zich in de sub 25.000 euro EV-categorie en wil dat doen met polariserende looks en sterke techniek.
Het design van de Dolphin Surf is er eentje waar de meningen over verdeeld zullen zijn. Al zeker in het standaard neon gele kleurtje. De snuit is expressief - in China noemen ze ‘m een baby Lamborghini -, de flank gedrongen en de bips bijna cartoonesk met die gigantische zwarte balk waarin een lichtstreep van kant tot kant loopt.
Hij mag dan wel wat smal op z’n pootjes staan, maar schijn bedriegt. Met een breedte van 1,72 meter is de Dolphin Surf niet veel smaller dan een Volkswagen Polo. Wel is hij een stukje hoger (1,59 meter) en korter (3,99 meter). Combineer dat met 15- of 16-duims velgen en de Dolphin Surf etaleert zich vooral als een stadskarretje.
Het voordeel van een elektrische auto is dat hij - ondanks zijn beperkte proporties - toch riant veel binnenruimte kan toveren. Dat is in deze Dolphin Surf niet anders. Stap vooraan in en je lijkt in een veel grotere auto te zitten. Ook op de achterbankk is er plaats voor twee volwassenen, maar of die echt blij zijn om lang achterin te zitten? De koffer is met 308 liter behoorlijk, maar niet buitensporig in het segment van de compacte stadswagens. Een frunk heeft de Dolphin Surf niet.
Springen we terug even voorin de cabine, dan zien we een dashboard dat bijna haaks staat op de buitenkant van deze Dolphin Surf. Uitgesproken hippe lijnen worden namelijk ingewisseld voor een zakelijke boordplank. 50 tinten grijs zetten de sfeer en zilveren knopjes op stuur en dashboard moeten voor een streepje premium zorgen. Eerlijk? Bij ons laat het een saaie indruk na (zeker als je naar het frivole interieur van een Renault 5 E-Tech gaat kijken), maar op vlak van afwerking kan je deze Dolphin Surf niet pakken. Voor de prijsklasse zit deze knaap verrassend goed in elkaar. Een inductielader voor smartphone en standaard Apple Carplay/ Android Auto plus Over The Air (OTA) updates tonen dat BYD een tech-gedreven bedrijf is.
De BYD Dolphin staat op het e-Platform 3.0, een platform specifiek ontwikkeld voor elektrische auto’s. Daardoor moesten de ingenieurs geen concessies doen bij de ontwikkeling. Dat uit zich in bepaalde doordachte oplossingen (de alles-in-één integratie van elektromotor en de uitermate platte Blade Battery onderin), al toont zich dat niet meteen op papier. Het is te zeggen; de Dolphin Surf verzet geen bakens op vlak van aandrijflijn, accu en range. Al hoeft dat natuurlijk ook niet.
In de basis rust BYD je Dolphin Surf uit met een elektromotor van 88 pk op de vooras en een accu van 30 kWh. Een trapje hoger staat de “Long Range” die de accu vergroot tot 43,2 kWh. Tenslotte kan je die accu nog krijgen met een pikantere motor van 156 pk. BYD spreekt - afhankelijk van de accu - van een range van 220 km tot 322 km. Laden gaat met 11 kW AC en 65 kW DC voor de kleine accu en 85 kW DC voor de grote accu.
Waar de BYD Dolphin Surf zonder discussie zijn strepen verdient is op vlak van rijden. BYD’s kleinste rijdt namelijk als een Duitse hatchback. Geen mop! De balans van chassis, onderstel en stuurinrichting maakt stilaan duidelijk waarom BYD het grootste EV-merk ter wereld is. Ook de geluidsisolatie is opvallend goed voor een “budget EV”. Al merken we dat ook wel bij de concurrentie. Afgericht op “fun” zouden we het chassis anderszijds niet noemen. Dit is een gebruiksobject in de eerste plaats.
De “trage versie” met elektromotor van 88 pk reden we vooralsnog niet, wij gingen op pad met de 156 pk sterke “Comfort” uitvoering. Die elektromotor is uiteraard meer dan potent genoeg om het amper 1.4 ton wegende kleintje in beweging te krijgen. Zelfs ver boven de 120 km/u trekt de Dolphin Surf met de nodige pit richting de top van 150 km/u (die trouwens niet gelimiteerd is, want wij zagen 156 km/u op de teller… in Duitsland natuurlijk). Aan het einde van onze test verscheen een verbruik van 14,8 kWh/100 km. Meer dan behoorlijk!
Het leven bestaat uit keuzes. Echter, in het geval van de BYD Dolphin Surf is dat misschien niet nodig. Want ja, er zijn drie uitvoeringen - Active, Boost en Comfort -, maar het prijsverschil is dermate klein dat ook jij voor de topuitvoering kan gaan. Zo start de Dolphin Surf aan 21.290 euro (88 pk, 30 kWh) en kost de hoogste full option Comfort-uitvoering (156 pk, 43,2 kWh) je 24.990 euro.
Anders gezegd: voor de prijs van een kale Hyundai Inster, Renault 5 E-Tech of middelmatig uitgeruste Citroën ë-C3 of Fiat Grande Pana Electric heb je een full option Dolphin Surf. Enkel de Dongfeng Box kan hier een vuist tegen maken en dat is ook, jawel, een Chinees.
BYD toont met de Dolphin Surf ook in het kleinste EV-segment waarom het Chinese merk zichzelf mag bestempelen als grootste EV-bouwer ter wereld. Prijs/kwaliteit/uitrusting koop je op dit moment geen betere EV. Nu nog werk maken van de styling, BYD…
Technische fiche: BYD Dolphin Surf Comfort (2025)