Test: Seat Arona TGI – Ster in wording

De Seat Arona doet het voortaan ook met aardgas. Hij neemt daarvoor een motor van de Seat Ibiza over. Zo wordt hij één van de eerste in zijn segment om er een dergelijke alternatieve energiebron op na te houden. Een stevige, groene troefkaart.

In afwachting van betaalbare elektrische wagens, en op nog langere termijn van de komst van waterstof, duikt aardgas (CNG) wel vaker op als een snelle en budgetvriendelijke optie om de CO2-uitstoot en de uitstoot van fijne partikels van het wegverkeer omlaag te halen. Volgens Seat stoot de CNG-motor 25 procent minder CO2 uit dan een klassieke benzinemotor. De winst op vlak van fijnstofdeeltjes en stikstof is nog groter, want wat dat betreft doet de CNG-motor respectievelijk 75% en 90% beter. Omdat de gebruikskost 50% lager ligt, zien we eigenlijk weinig hinderpalen voor dergelijke motoren.

Meer dan 500 km

Misschien is een hinderpaal wel… het modelaanbod. Seat, en met hen de hele Volkswagen Groep, hebben plots een inhaalbeweging ingelast en CNG zo breed mogelijk in de gamma’s proberen introduceren. Zo heeft Seat al een CNG-versie in de Mii, maar ook de Ibiza, de Leon en de Leon ST. Daar komt nu de Arona bij. Die speelt een sterk argument bij kopers in het B-segment die op zoek zijn naar een gunstig geprijsde SUV.

We kijken naar een 1.0 TGI-motor met 90 pk. Het driecilinderblok weet het lichte vermogenverlies (90 pk tegenover 95 pk in de TGI) te compenseren door een hoger octaangetal voor aardgas ten opzichte van benzine (115 tegenover 98 of 95). Hij slaat zijn brandstof op in drie tanks met een totale capaciteit van 13,8 kilogram. Dit geeft hem een rijbereik van 360 kilometer, waaraan je nog 150 kilometer mag toevoegen die je met de kleine reserve-benzinetank kan doen.

Een normale SUV

En hoe rijdt zo’n Seat Arona TGI? Wel, heel eenvoudig: zoals een gewone Arona. Er is in het rijden geen verschil tussen de benzine-versie. Misschien dat de TGI zelfs nog iets stiller is en wat minder trilt bij stationair toerental. Natuurlijk moet je geen knetterende prestaties verwachten, daarvoor is het koppel (160 Nm) wat te beperkt. Maar voor de goede huisvader voldoet deze Spaanse SUV ruimschoots. Toch kan je maar beter de naald van de toerenteller boven 2.000 opm houden om de auto voldoende op dreef te houden. Daarnaast ligt de Arona erg stabiel op de weg en rijdt hij heel comfortabel. Bij dat comfort hoort ook een uitstekende geluidsisolatie.

De CNG-motoren vormen geen apart luik meer in het Seat-programma, maar zijn gewoon naast de benzines en de diesels in de catalogus opgenomen. Deze Arona (maar ook de andere modellen) is dus met alle uitrustingslijnen te combineren, met inbegrip van de sportieve FR-afwerking. Ook de luxueuze Xcellence-lijn is beschikbaar. Alleen de koffer moet een klein beetje aan volume inboeten (naar 282 liter) door de gastanks die zich onder de koffervloer bevinden.

De Seat Arona TGI is de eerste SUV die al vanuit de fabriek met CNG geleverd wordt, bij andere modellen gebeurt dit achteraf. Dit kan een echte meerwaarde zijn binnen dit momenteel bijzonder populaire type auto’s.

Seat Arona TGI
Motor: driecilinder turbo CNG, 999 cc
90 pk bij 4.000 – 5.500 opm
160 Nm bij 1.800 – 3.800 opm
0-100 km/u: 13,2 sec
Top: 172 km/u
Verbruik: 3,8 kg/100 km
Testverbruik: 4,5 kg/100 km
CO2: niet bekend
Prijs: 17.590 euro

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Test: Seat Ibiza – Jeugdidool?

Autotests · SEAT

Test: Seat Leon Cupra 300 – Stilletjes dichterbij geslopen

Autotests · SEAT

Eerste contact: Seat Ateca – Tiguan-Zuid

Autotests · SEAT
Ontdek meer