Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Aanhangwagen auto

Welke aanhangwagen gebruiken

Wie veel meeneemt, maakt bij voorkeur gebruik van een aanhangwagen. Dit is een soort bak op wielen die achter de wagen gehangen wordt door middel van een trekhaak. De standaard aanhangwagen is open. Wanneer de goederen die erin liggen tegen weer en wind beschermd moeten worden dan zal er gebruik gemaakt moeten worden van een dekzeil. Daarnaast is het belangrijk dat alle spullen stevig vastzitten zodat de lading onderweg niet verloren kan gaan. Er zijn verschillende types aanhangwagen met elk hun eigen toepassingen. De belangrijkste soorten zijn de enkelassers, de tandemassers, de autoambulances, de gereedschapwagens, de bagagewagens en de skiboxen. Behalve verschillende types zijn er ook verschillen in de grootte, het gewicht en het laadvermogen van de aanhanger. Afhankelijk van de keuze die hierin gemaakt wordt, is een ander rijbewijs of type wagen verplicht.

Aanhangwagen en wetgeving

Enkel een aanhangwagen met een totaalgewicht van minder dan 750 kg kan gebruikt worden met een rijbewijs B. Voor alle andere types is een aangepast rijbewijs verplicht binnen Europa. Het totale gewicht is de optelsom van de lading en het gewicht van de aanhanger zelf. Voor iedere aanhangwagen geldt dat een nummerplaat aanwezig moet zijn, identiek met het voertuig waaraan de aanhanger gekoppeld is. Daarnaast is een mistlicht verplicht voor aanhangwagens met een gewicht boven 750 kg. Een verzekering is een noodzaak wanneer er buiten de landsgrenzen gereisd wordt. Deze verzekering dient ten minste de dekking WA te bevatten.

Het merk van de aanhangwagen

Enkele gekende en populaire merken voord e aanhangwagen zijn Saris, Stema en Eduard. Zij bieden een uitgebreid gamma aan diverse groottes en types. Deze merken staan garant voor kwaliteit en duurzaamheid. De aanhangers voldoen aan de Europese normen waardoor men de garantie heeft dat belangrijke benodigdheden zoals het kenteken, de papieren om door Europa te reizen en een gepaste verzekering verkregen kunnen worden. Er kan ook tussen verschillende ophangingen gekozen worden zodat elke aanhangwagen gekoppeld kan worden aan eender welke wagen mits de bijpassende trekhaak.