Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
corvette-stingray-l-01.jpg

Corvette C8

1 / 5
corvette-stingray-l-01.jpg
corvette-stingray-l-02.jpg
corvette-stingray-l-03.jpg
corvette-stingray-l-04.jpg
corvette-stingray-l-05.jpg

Sterke punten

  • Dankzij middenmotor sterk vernieuwend
  • Maakt het duurdere sportauto’s lastig
  • Nog steeds herkenbaar als Corvette

Zwakke punten

  • Geen traditioneel Corvette-concept
  • Minder praktisch dan voorganger
  • In Europa veel duurder dan in VS

Corvette C8 Een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de auto Corvette C8, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Tweedehands vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Chevrolet Corvette C8: eindelijk een Corvette met middenmotor

De Chevrolet Corvette C8 is de achtste modelgeneratie van de legendarische Amerikaanse sportauto. Hoewel de Corvette C8 in de basis nog steeds herkenbaar is als een Corvette, vormt het model ook een belangrijke trendbreuk met het verleden: voor het eerst heeft de Corvette een middenmotor. Lees meer

Interesse in een Corvette C8

Corvette C8 tweedehands auto
Corvette C8 nieuwe auto
Corvette C8 dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Dankzij middenmotor sterk vernieuwend t.o.v. voorgangers
  • Nieuwe opzet zorgt voor sportieve prestaties waarmee de Corvette het duurdere sportauto’s moeilijk maakt
  • Toch zijn verschillende traditionele Corvette (stijl)kenmerken gebleven
  • Aan boord zijn de modernste technologieën te vinden

Technische gegevens

Motorisatie

Afhankelijk van de uitvoering heeft de Chevrolet Corvette C8 twee soorten V8 benzinemotor. De ‘standaardversie’ heeft een 6,2-liter V8 met ongeveer 500 pk. In 2023 werd ook een hybride E-Ray versie van de Chevrolet Corvette C8 geïntroduceerd, met dezelfde V8 en een systeemvermogen van 488 kW (664 pk). Het sportieve topmodel is de Z06 met een 5,5-liter V8, die ondanks de kleinere inhoud een hoger vermogen levert, namelijk 500 KW (679 pk). Schakelen gaat bij de Chevrolet Corvette C8 altijd met een achttrapsautomaat. De aandrijving gaat in principe naar de achterwielen, maar de hybride Chevrolet Corvette E-Ray heeft dankzij de elektromotoren vierwielaandrijving.

Afmetingen

De Chevrolet Corvette C8 ziet er dankzij de middenmotor niet alleen langgerekter uit dan het voorgaande model, maar is ook wel daadwerkelijk wat langer. De Corvette C8 is ongeveer 4,6 meter lang (tegenover 4,5 meter), 1,9 meter breed en slechts 1,2 meter hoog. Die laatste maten zijn dan weer wel vergelijkbaar met het voorgaande model. Hoewel de Corvette C8 er qua interieur- en bagageruimte wat op achteruit is gegaan ten opzichte van het voorgaande model, is er in totaal nog steeds een 370 liter bagageruimte aan boord. Dat is best veel voor een sportauto zoals deze. Deze bagageruimte is verdeeld over de voorzijde van de auto (onder de voorklep) en de achterzijde (opbergruimte tussen de bumper en de motor).

De belangrijkste specificaties op een rij

Chevrolet Corvette C8
Marktintroductie 2020
Lengte x breedte x hoogte 4,63 m x 1,93 m x 1,23 m
Wielbasis 2,72 m
Inhoud bagageruimte 370 l
Ledig gewicht 1.561 – 1.774 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.823 kg
Cilinderinhoud 5.463 – 6.162 cm3
Vermogen 365 kW (497 pk) – 500 kW (679 pk)
Koppel 624 – 637 Nm
Topsnelheid 312 – 320 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 2,9 – 2,6 sec
Tankinhoud 70 l
Verbruik 12,4 – 15,7 l/100 km
CO₂-uitstoot Niet geregistreerd

Varianten

De Chevrolet Corvette C8 is leverbaar in drie basisvarianten: de Stingray, de Z06 en de E-Ray. De Stingray is het ‘standaardmodel’, dat al beschikt over een vermogen van ongeveer 500 pk. Met de standaarduitlaat zit het vermogen daar net onder, met de optionele sportuitlaat zit het vermogen er net boven. De Z06 een het extra sportieve topmodel, met een iets kleinere maar krachtiger V8-motor met een vermogen van 500 kW (679 pk). Een bijzondere uitvoering is de in 2023 geïntroduceerde Chevrolet Corvette E-Ray, de allereerste hybrideversie van de Corvette. Dan wordt de standaard V8 aangevuld met twee elektromotoren die de voorwielen aandrijven. Zo beschikt de E-Ray over vierwielaandrijving en een systeemvermogen van 488 kW (664 pk). Al deze drie modellen zijn zowel leverbaar met uitneembaar targadak als met echt cabriodak, de Corvette C8 Convertible.

Prijzen

De Chevrolet Corvette C8 wordt nog officieel in Nederland geleverd, met prijzen vanaf ruim 100.000 euro. Of dat veel of weinig is, hangt er vanaf hoe je het bekijkt. Vergelijk je het met de vanafprijs van de Corvette C8 in Amerika (vanaf ca. 60.000 dollar), dan is de Nederlandse/Europese prijs best hoog. Kijk je echter hoeveel sportauto de Corvette C8 biedt, dan krijg je nog altijd veel voor weinig. De Corvette C8 weet het duurdere modellen van Porsche of zelfs merken zoals Ferrari lastig te maken.

Vanwege de (relatief) hoge prijs is de Chevrolet Corvette C8 in Europa en Nederland nog niet veel verkocht. Toch is er nog wel een redelijk uitgebreid aanbod van Corvette C8 occasions in Nederland. De prijzen variëren van zo’n 95.000 euro tot 250.000 euro. In andere woorden, de prijzen liggen nog nauwelijks onder de oorspronkelijke (Europese) nieuwprijzen. Dat komt omdat de Corvette C8 nog maar relatief kort op de markt is (sinds 2020), maar ook omdat de beschikbare occasions voornamelijk bijna nieuwe exemplaren met weinig kilometers op de teller zijn.

Design

Buitenkant

De Chevrolet Corvette C8 is als allereerste Corvette model voorzien van een middenmotor. Dat wil zeggen dat de motor niet voorin ligt zoals bij veruit de meeste auto’s, maar achterin, tussen de stoelen en de achteras. Dat geeft de Corvette C8 ook een heel ander design dan zijn voorgangers. De cockpit bevindt zich veel meer naar voren en dat zorgt voor een veel meer langgerekt silhouet. Ook andere stijlkenmerken zijn gewijzigd. Zo hebben de iconische dubbele ronde achterlichten plaatsgemaakt voor scherp getekende exemplaren uit één stuk, waarbij led-verlichting toch nog een beetje naar de dubbele exemplaren van weleer verwijst.

Binnenkant

Het interieur is weer wel vooral een evolutie van de bekende Chevrolet Corvette cockpit. Ook de Corvette C8 heeft een sterk op de bestuurder gericht dashboard. Je zit nadrukkelijk ‘in’ de auto en zowel zitpositie als inrichting van het interieur zijn gericht op sportieve prestaties. Toch zijn ook moderne gemakken en technologieën zoals klimaatcontrole, radio, modern infotainment en zelfs een head-up display aanwezig.

Veiligheid

De Chevrolet Corvette C8 is niet getest door veiligheidsinstanties zoals de Euro NCAP, of de Amerikaanse tegenhangers IIHS en NHTSA. Wel zijn natuurlijk zaken als airbags, ABS, ESP en andere assistentie- en veiligheidssystemen in de Corvette C8 aanwezig. Camerasystemen zorgen ervoor dat je ondanks de lage zitpositie goed overzicht hebt over de directe omgeving van de auto.

Alternatieven

Doordat de Chevrolet Corvette C8 in Europa een stuk duurder is dan in Amerika, komt hij ook tegenover andere concurrenten te staan. Hij opereert in dezelfde prijsklasse als bijvoorbeeld de net zo iconische Porsche 911. Ook qua sportieve prestaties ontlopen de Porsche 911 en Chevrolet Corvette C8 elkaar niet eens zo veel. Wel biedt de Porsche 911 meer interieuruitrustingen. Ook is de Porsche 911 wat verfijnder dan de Corvette C8, al spreekt diens rauwe randje ook juist de nodige liefhebbers aan. Terugkomend op de sportieve prestaties: de Corvette C8 kan zich mede dankzij de middenmotor meten met sportauto’s uit hogere prijsklasse. Ook (eventueel tweedehands exemplaren van) auto’s zoals de Audi R8 kunnen daarom als concurrent worden gezien. Concurrenten uit eigen land van de Corvette C8 zijn de meest sportieve uitvoeringen van muscle cars zoals de Chevrolet Camaro, Dodge Challenger en Ford Mustang. De Dodge Viper was ook altijd een directe concurrent van de Corvette, maar de Viper wordt al een tijdje niet meer nieuw geproduceerd.

FAQ

Wat kost de Chevrolet Corvette C8?
De Chevrolet Corvette C8 heeft in Nederland een vanafprijs van ruim 100.000 euro. Als occasion liggen de prijzen niet veel lager, doordat het model nog niet zo lang geleden is geïntroduceerd.
Hoeveel pk heeft de Chevrolet Corvette C8?
Afhankelijk van de specifieke uitvoering heeft de Chevrolet Corvette C8 een vermogen van 365 kW (497 pk) tot 500 kW (679 pk).
Is de Chevrolet Corvette C8 elektrisch?
De Chevrolet Corvette C8 is vooralsnog altijd voorzien van een V8-motor. Wel is er de Chevrolet Corvette e-Ray, waarbij de V8 wordt ondersteund door elektromotoren. Een volledig elektrische Chevrolet Corvette C8 is er niet, maar Chevrolet schijnt wel met de ontwikkeling van een elektrische Corvette bezig te zijn.