Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Kopen
Focus: Kopen

Is een extra aankoopkeuring nuttig?

Naast een (voor particulieren verplichte tweedehandskeuring) kan je ook beroep doen op een extra aankoopkeuring. Want wat is de onderhuidse staat van de auto die je op het oog hebt? Om die reden is het wellicht slim om vóór de koop een aankoopkeuring te laten uitvoeren. Zeker bij duurdere wagens.

Een aankoopkeuring is een objectieve keuring die niet uitgevoerd wordt door de verkopende partij. Je kunt zelf een garagebedrijf of specialist benaderen om een afspraak te maken. Doe dit wel altijd in overleg met de verkoper. Via een extra aankoopkeuring kan je verborgen gebreken opsporen waar misschien de koper zelf geen weet van heeft.

Voordelen van een aankoopkeuring

  • Je bent zeker van een onafhankelijk, deskundig en betrouwbaar kwaliteitsoordeel.
  • Je auto wordt aandachtig geïnspecteerd. De resultaten van de keuring worden helder op papier gezet, handig voor je onderhandelingspositie.
  • In het rapport lees je wat de staat van onderhoud van de auto is en of er ernstige mankementen zijn.
  • Voorbereid op aankomend onderhoud en kosten. Geen onaangename verrassingen achteraf.

Gekeurd, wat nu?

Het doemscenario is dat de auto in een te slechte staat verkeert en de kosten van de noodzakelijke reparaties niet waard is. Je krijgt dan een negatief koopadvies maar je spaarpot is nog intact. Een ander scenario is dat de auto in een redelijke staat verkeerd maar een aantal gebreken heeft die gerepareerd moeten worden. Nu is het aan jou of je gaat onderhandelen met de verkoper om zo wat korting af te dwingen. Je hebt immers een sterke onderhandelingspositie nu je weet wat eraan scheelt. Of misschien is de auto al zo scherp geprijsd dat met de geschatte reparatiekosten, de aanschaf alsnog loont.

Waar je op hoopt, is dat het keuringsrapport uitwijst dat de door jou uitgezochte tweedehands auto technisch uitstekend in orde is. Je hebt een betrouwbare gebruikte auto uitgezocht met een prima prijs/kwaliteit-verhouding. Gefeliciteerd!

Wat kost een aankoopkeuring?

Een aankoopkeuring kost om en bij de 100 euro. Voor die prijs krijg je een keuringsrapport met de aandachtspunten mee naar huis die verder gaat dan wat je te zien krijgt bij een klassieke tweedehandskeuring. Zeker bij duurdere, zeldzame, exotische of oudere wagens is zo’n aankoopkeuring niet ongebruikelijk.

Alle artikels

All negotiate right

Auto kopen? Hoe onderhandel ik over de prijs?

Advies · Aankooptransactie

Proefrit

Advies · Aankooptransactie

Documenten bij de voertuigoverdracht

Advies · Aankooptransactie
Ontdek meer