Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Kopen
Focus: Kopen

Autokosten en Budget

Autorijden wordt elk jaar duurder. Daarom is het een goed idee om vooraf goed te informeren over de kosten die ook tijdens het rijden van een auto ontstaan. Alleen wie de lopende kosten correct berekent, zal lang plezier hebben van zijn nieuwe auto.

In de zakelijke wereld is het gebruikelijk om bij een voertuig te spreken over de Total Cost of Ownership (TCO). Dit is een rekenmethode die niet enkel rekening houdt met de aanschafprijs van een voertuig maar ook met de lopende kosten en kosten bij bezit. Zo zal een elektrische auto een veel hogere aankoopprijs hebben dan een vergelijkbare benzine maar wel flink besparen op “brandstofkosten” en onderhoud. Ruwweg kunnen we de kost van een auto indelen in drie groepen:

##Drie grote kosten auto

Aanschafkost

Als eerste hebben we de aanschafkost van de auto. Of simpel gezegd: de aankoopprijs. Hier geldt met name voor tweedehandsauto's: de markt bepaalt de prijs en bij specifieke modellen kan er sprake zijn van regionale verschillen. Sommige modellen zijn in bepaalde regio's meer voorhanden en dus voordeliger.

Doorgaans is het voordeliger om een auto bij een particulier te kopen dan bij de dealer. Je krijgt dan echter geen garantie die wel wettelijk verplicht is bij een autohandelaar.

Er is bovendien sprake van seizoensgebonden prijsschommelingen. Zo zijn cabrio's en sportauto's in de winter goedkoper. Het begin van het jaar geldt doorgaans als het hoogseizoen binnen de autohandel met een hoge vraag en stijgende prijzen. Als u dus op zoek bent naar een koopje, moet u de markt in de gaten houden en snel reageren.

De AutoScout24-prijsanalyse helpt u om de prijs van verschillende automodellen beter te kunnen inschatten. Bereken gratis en snel de actuele gemiddelde prijs van uw droomauto – eenvoudig, per merk, model, kilometerstand en bouwjaar.

Lopende kosten

Naast de aankoopprijs kent een auto ook lopende kosten. Denk maar aan brandstofkosten, onderhoud, reparaties en onderdelen. Het is slim om vooraf te informeren naar die kosten. Zo zal een diesel bijvoorbeeld lagere brandstofkosten hebben dan een benzinewagen maar duurder zijn in onderhoud en zullen grotere velgen duurdere banden nodig hebben dan kleinere velgen.

Informeer ook bij een garage van het merk van de auto naar de prijzen voor onderhoud en de beschikbaarheid van onderdelen. Een goede vuistregel om de onderhoudskosten te bepalen is de populariteit van het model. Hoe populairder een model, des te meer onderdelen en des te lager de kosten bij een reparatie.

Kosten bij bezit

Tenslotte zijn er ook nog de kosten bij bezit. Die verschillen tegenover de lopende kosten omdat het hier gaat over kosten die je de facto zal betalen om de wagen te “mogen bezitten”. Het gaat dan over de Belasting op de InVerkeerstelling (BIV), jaarlijkse rijtaks, verzekering en jaarlijks keuring. Vooral de belastingen en de verzekering worden sterk bepaald op de motor voorin de auto. Des te krachtiger en groter de motor, des te hoger de kosten.

Alle artikels

fuehrerschein-kosten

Door afschrijving wordt je auto minder waard

Advies · Autokosten
Ontdek meer