Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Welk gereedschap heb je nodig om thuis je elektrische wagen te onderhouden?

Een elektrische wagen heeft minder onderhoud nodig dan een auto met een verbrandingsmotor. Is het dan interessant om zelf je onderhoud uit te voeren? Dit is het gereedschap dat je nodig hebt om je EV op zijn best te houden. Lees verder

Het wegnemen van een verbrandingsmotor in een auto en die vervangen door een elektromotor en een batterijpakket brengt een aantal voordelen met zich mee, niet in het minst op vlak van onderhoud. Door het veel lagere aantal bewegende delen en de minder intensieve hittecycli heb je niet meer te maken met zaken als olie, diverse filters en pakkingen die regelmatig vervangen moeten worden. Aan een elektrische wagen zijn het vooral de remmen en banden die je in het oog moet houden. Welk gereedschap heb je daarvoor nodig?

De basics

Dit zijn spullen die iedere auto-eigenaar in huis zou moeten hebben en die des te meer van pas komen bij een elektrische wagen.

  • Bandendrukmeter: banden zijn levensnoodzakelijk op elke wagen, maar een elektrische wagen is meestal een stuk zwaarder en het is dus des te belangrijker om de staat van de banden te controleren om veilig in het verkeer te zijn. Check dus of de banden gelijkmatig slijten en controleer regelmatig de spanning met een bandendrukmeter. De aangewezen bandenspanning staat vaak aan de binnenkant van de deur of in de handleiding van de auto vermeld. Is die te laag, dan rij je best naar een tankstation met een pomp, of je kan investeren in een...

  • Draagbare compressor: compressors zijn er in allerlei soorten en maten, met oplaadbare batterijen, met een 12 V-aansluiting en/of met een gewoon stopcontact. Eentje die je kan meenemen en kan aansluiten op de sigarenaansteker van de auto is het gemakkelijkst, dan kan je op eender welk moment snel even de banden op de juiste spanning brengen. Dat rijdt niet enkel stabieler en is dus veiliger, maar je kan er ook je verbruik mee verlagen en dus meer rijbereik halen uit een batterijlading!

pexels-andrea-piacquadio-3807386

  • Vloeistoffen en trechters: motorolie is er niet voor een elektrische wagen, maar koelvloeistof, remvloeistof en ruitensproeimiddel zitten er wel nog in. Haal dus de juiste vloeistoffen in huis en vul bij indien nodig, waarbij een trechter altijd van pas komt om niet te morsen.

  • Zekeringen en lampjes: hoewel de meeste elektrische auto’s gebruik maken van speciale LED-lichten, zijn er nog altijd kleine lichtjes op de buiten- en binnenkant te vinden die je zelf kan vervangen indien nodig. Ook een reserveset zekeringen is altijd een goed idee om bij de hand te hebben, die kunnen je uit de nood helpen als er een bepaalde voertuigfunctie plots stopt met werken.

Eigen onderhoud uitvoeren

Wil je wat geld besparen door je eigen onderhoud te doen aan je elektrische wagen, dan is dit het gereedschap dat je in huis moet halen.

  • Sterke krik en assteunen: het spreekt voor zich dat je, met een zwaardere elektrische wagen (vaak tot 2,5 ton!), een krik en assteunen nodig hebt die het gewicht van die wagen aankunnen. Controleer dus op je papieren hoe zwaar je auto écht is in beladen toestand, en haal gereedschap in huis dat dit gewicht zonder problemen kan dragen.

pexels-andrea-piacquadio-3806249

  • Het juiste gereedschap: het grootste onderhoud dat je kan doen aan je eigen elektrische wagen, is de remmen vervangen of versleten ophangingsdelen vervangen. Het gereedschap dat je daarvoor nodig hebt, verschilt niet van dat van een auto met verbrandingsmotor. Een goede dopsleutelset met ratel, steeksleutels, een staalborstel, kopervet, remreiniger en kruipolie (WD-40) zullen voor de meeste klussen al volstaan.

pexels-artem-podrez-8985454

Voor specialisten

Vanwege het gevaar dat gepaard gaat met hoogspanningscomponenten als een batterijpakket of een elektromotor van een elektrische wagen, is gespecialiseerd onderhoud en herstellingen normaal voorbehouden aan dealers en garages die daar het nodige gereedschap en de nodige kennis voor hebben. Zijn er toch bepaalde elektrische onderdelen waar je zelf aan wil kunnen werken, dan is dit het gereedschap dat je nodig hebt.

  • De juiste bescherming: een veiligheidsbril en handschoenen zijn een goed idee voor elke onderhoudsbeurt, voor een elektrische wagen kan het aangeraden zijn om isolerende handschoenen te dragen. Deze zijn normaal gesproken enkel nodig als je aan de hoogspanningscomponenten werkt, zoals de batterij of de elektromotor zelf, wat enkel aanbevolen is als je hiervoor opgeleid bent. In dat geval maak je best ook enkel gebruik van geïsoleerd gereedschap, dat je beschermt tegen kortsluiting dankzij niet-geleidende materialen of een isolerende coating.

  • Hoogspanningsmultimeter: om storingen te zoeken of om de werking van bepaalde componenten te testen, is een multimeter onmisbaar. Maar waar je bij een auto met verbrandingsmotor maar tot +/- 12 volt moet gaan, werken elektrische wagens op een spanning van 400 tot 800 volt! Een multimeter die dergelijke spanningen aankan, is dus noodzakelijk om storingen in het aandrijfcircuit van een elektrische auto te vinden.

P90379407 highRes bmw-i3-120-ah-techni

Alle artikels

Hoofdfoto

Het koelsysteem van EV-batterijen: onderhoud is levensnoodzakelijk

Advies · Auto onderhoud
Hoofdfoto Onderhoud Aiways

Onderhoud: ook voor elektrische en hybride auto’s onontbeerlijk

Advies · Auto onderhoud
Kopfoto

Welke slijtagedelen van elektrische auto’s moet je regelmatig vervangen?

Advies · Auto onderhoud
Ontdek meer