Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe design – bekende functies

Ontdek nu ons nieuw design, die we stap voor stap over de hele website heen gaan implementeren.

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Deze 10 auto’s ziet u niet meer terug in 2020

Sommige modellen genieten van een welverdiend pensioen, andere bleken gewoon niet populair genoeg. Nog andere modellen werden het slachtoffer van een nieuwe merkstrategie of strengere normen. Dit zijn 10 modellen die u anno 2020 niet meer in de showroom vindt.

1. Alfa Romeo 4C

Het gaat Alfa Romeo niet bepaald voor de wind. Naast de verouderde Giulietta heeft het amper twee modellen in zijn gamma, de Giulia en Stelvio, en de verkoopcijfers laten het afweten. Zowat dezelfde situatie als in 2013, toen deze 4C op de markt verscheen. Een radicale tweezitter met middenmotor, die het opnam – en de strijd verloor – tegen de Lotus Elise, Porsche Cayman en later ook de Alpine A110. Ook de Alfa Romeo MiTo is anno 2020 nergens meer te bespeuren.

AS24 RIP 2020 Alfa Romeo 4C

2. DS 3

Deze DS begon zijn carrière als Citroën in 2010. Met de DS3 Racing had hij zelfs een heuse hot hatch, er was ook een cabrioletversie en sinds 2016 ging hij volledig als DS door het leven. De DS 3 bleef nog even in de catalogus naast de volledig nieuwe DS 3 Crossback, maar die crossover heeft de fakkel intussen volledig overgenomen. De Crossback gebruikt het nieuwe platform van de Peugeot 208 en Opel Corsa, en is er dus ook in een volledig elektrische variant.

AS24 RIP 2020 DS 3

3. Ford C-Max

De Ford C-Max deelde zijn platform met de vorige generatie Focus. Die laatste werd wel vernieuwd, maar de C-Max niet. De vraag naar dergelijke monovolumes, tien tot vijftien jaar geleden ijzersterk, is immers grotendeels verdwenen. SUV’s en crossovers hebben die rol overgenomen, en op dat vlak heeft Ford vandaag natuurlijk een uitgebreid aanbod. Er is dus anno 2020 geen plaats meer voor deze C-Max, of voor de kleinere B-Max.

AS24 RIP 2020 Ford C-Max

4. Infiniti QX30

Er zijn zo van die merken die er een discreet bestaan op nahouden op onze markt. Neem nu Infiniti, de luxedochter van Nissan. Dat merk vond zijn bestaan in West-Europa zelfs te discreet, en besliste om zich volledig van onze markt terug te trekken. Gedaan dus met de Q30, die gebaseerd is op de vorige generatie van de Mercedes A-Klasse. En met deze QX30, die zijn fundamenten deelt met de vorige GLA.

AS24 RIP 2020 Infiniti QX30

5. Jaguar XJ

De XJ was het tweede model dat eind jaren 2000 Jaguars nieuwe designrichting inluidde, na de XF. Maar misschien wel de belangrijkste: de XJ is immers Jaguars vlaggenschip. Een dat na een carrière van tien jaar op pensioen wordt gestuurd, om vanaf dit jaar plaats te maken voor een volledig nieuwe generatie. Volgens Jaguar zal die volledig elektrisch zijn.

AS24 RIP 2020 Jaguar XJ

6. Opel Mokka X

Nu Opel in handen is van het Franse PSA, ook eigenaar van Peugeot en Citroën, werd er schoon schip gemaakt in het gamma. Sinds 2017 leefden de Opel Crossland X en de al iets oudere Mokka X broederlijk naast elkaar. Maar Opel neemt stilaan afscheid van alles wat het merk nog aan vorige eigenaar General Motors doet denken. Inclusief de nochtans populaire Mokka X, die nog op een GM-platform stond. Ook de Opel Karl en Adam werden uitgezwaaid.

AS24 RIP 2020 Opel Mokka X

7. Suzuki Baleno

Ook Suzuki ziet de laatste tijd zijn gamma uitdunnen. De nieuwe Jimny blijkt populairder dan verwacht, dus de Japanners proberen de populaire vraag weer wat onder controle te krijgen. De Celerio en Baleno beantwoorden dan weer niet meer aan de strengste uitstootnormen. Bij de Baleno pleitten de gelijkaardige afmetingen aan de Swift en de wat saaiere uitstraling evenmin in zijn voordeel.

AS24 RIP 2020 Suzuki Baleno

8. Toyota Avensis

U was ‘m wellicht al vergeten, maar de Toyota Avensis had er behoorlijk wat dienstjaren op zitten. Tien om precies te zijn, met tussendoor twee facelifts. Die namen niet weg dat de Avensis op onze markt wat wegdeemsterde. Toyota besliste om hem niet te vervangen door een opvolger, maar door een model dat het buiten Europa al goed deed: de Camry. Het moderne en flexibele platform en de hybride aandrijflijnen pleitten in het voordeel van de Camry. Exit Avensis dus.

AS24 RIP 2020 Toyota Avensis

9. Volkswagen Beetle

De Fiat 500 en Mini Hatch zijn al sinds hun entree begin jaren 2000 mateloos populair. Voor de Volkswagen Beetle leek de saus niet te pakken. De iconische Kever blijft een succes bij oldtimerliefhebbers, maar de opvolgers waren geen schot in de roos. Niet in 1997, met de eerste zogenaamde New Beetle, en niet in 2011, met de Beetle. Geen derde generatie dus: Volkswagen investeert uiteraard liever in nieuwe technologie dan in een nichemodel.

AS24 RIP 2020 VW Beetle

10. Volvo V40

Gebouwd bij ons in Gent en een behoorlijk succes: de Volvo V40. Het instapmodel van het Zweedse gamma scoorde bijzonder goed onder leasingrijders, maar was vorig jaar nog het enige Volvo-model dat niet op de moderne platforms was overgestapt en nog een beroep deed op een oud Ford-platform. Er was lange tijd sprake van een SUV- of crossoverachtige opvolger voor deze V40, maar met de populaire XC40 en de Polestar 2 is het vandaag lang niet zeker of de populaire hatchback überhaupt nog rechtstreekse opvolging krijgt.

AS24 RIP 2020 Volvo V40

Alle artikels

Een mild hybrid, wat is dat nu?

Advies · Auto kopen

Een auto kopen op het Autosalon: ja of nee?

Advies · Auto kopen

Deze plug-inhybrides hebben het ruimste elektrische rijbereik

Advies · Auto kopen
Ontdek meer