Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe design – bekende functies

Ontdek nu ons nieuw design, die we stap voor stap over de hele website heen gaan implementeren.

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Een auto kopen op het Autosalon: ja of nee?

Het Autosalon van Brussel, dat betekent bezoekers, stands, premières en vooral stevige kortingen. Maar is begin januari de ideale periode om een nieuwe auto te kopen en zo ja, hoe doet u dat het best? Wij zetten de nodige tips op een rij.

Januari gaat in ons land altijd gepaard met een piek in het aantal inschrijvingen van nieuwe voertuigen. De oorzaak is uiteraard het Autosalon. De beurs verzamelt alle merken en spelers op de Belgische mobiliteitsmarkt onder één dak. Dat resulteert uiteraard in promoties en andere kortingen. Maar uw droomauto zal u niet zien staan op de eerste stand die u tegenkomt. Een nieuwe auto kopen op het Autosalon is immers iets complexer.

Een nieuwe auto kopen in de salonperiode is geen sinecure. Toch moet u met allerlei zaken rekening houden als u de beste prijs wil scoren. Idealiter doet u uw aankoop op het Autosalon in drie stappen. Eerst zoekt u de nodige informatie op, dan bezoekt u het Autosalon en vergelijkt u de verschillende aanbiedingen, en daarna doet u een testrit met uw toekomstige auto. U past tenslotte toch ook een broek of een hemd voor u het koopt, toch?

Uw profiel

Meer dan ooit is uw profiel als chauffeur van belang. Met een regering die milieuvriendelijke auto’s promoot, Brussel, Antwerpen en Gent die lage-emissiezones instellen en de huidige afkeer van de diesel is de aankoop van een nieuwe auto geen makkelijke beslissing meer. Hoeveel kilometer rijdt u per jaar, per week en per dag? Woont u in een appartement of in een villa? Hebt u toegang tot een stopcontact of een laadpaal? Rijdt u het vaakst in de stad of op de snelweg? Al die vragen – en uiteraard ook andere – moeten u helpen uw profiel als chauffeur te bepalen. Een elektrische auto kan dan wel fiscaal interessant zijn, als u honderden kilometers per dag rijdt en thuis niet kunt opladen, dan hebt u er niets aan.

Uw budget

Het lijkt een logische bedenking, maar toch is ze van belang. Voor u een nieuwe auto koopt, kijkt u best naar het bedrag dat u erin kunt investeren. Renting, leasing en autokredieten mogen dan aanlokkelijk lijken, u legt zich op voorhand best een maximumbedrag op.

Informatie opzoeken

Nu kunt u beginnen aan uw onderzoek. Een geïnformeerd koper is er immers twee waard. Bezoek de websites van de automerken om meer te leren over het model dat en de motor die u aanspreekt. Kijk zeker ook op verschillende websites om autotests te lezen. Het magazine van Autoscout24 bevat bijvoorbeeld heel wat eerste tests van allerlei nieuwe modellen.

Het internetonderzoek helpt u alvast om een eerste schifting te maken. Bovendien tonen de websites van de automerken meestal de verschillende saloncondities al. Zo hebt u meteen ook een overzicht van de verschillende promoties.

AS24 Autosalon paleis

Het Autosalon bezoeken

Gewapend met de informatie van uw onderzoek kunt u nu naar de Heizel trekken. Neem daar zeker de tijd om de verschillende merken en modellen te vergelijken, ze op te meten en er eens uitgebreid in te gaan zitten. U kunt er praten met verkopers en informanten die u helpen om uw auto te configureren en die u een offerte kunnen maken.

Maar uw auto koopt u niet op het Autosalon zelf. U loopt dus niet buiten met een ondertekende bestelbon. De informant zal u doorverwijzen naar een garage die u kiest of die het dichtst bij u in de buurt is. Die zal dan met u contact opnemen om de offerte te finaliseren. Maar dan bent u nog niet verplicht om te tekenen. U kunt nog perfect verschillende garages afschuimen op zoek naar de beste prijs of de beste service.

AS24 Autosalon stand

Uw tijd nemen

Tot slot is het belangrijk te weten dat u een nieuwe auto niet snelsnel koopt, of u dat nu op het Autosalon doet of niet. Het salon zelf duurt maar een tiental dagen, maar de saloncondities lopen meestal door tot het einde van de maand. U kunt alle informatie en alle offertes dus gerust even laten bezinken. Laat een ijverige verkoper u dus niet dwingen tot een aankoop.

Vergeet zeker de testrit niet met de auto’s die u interesseren. Doe die testrit op wegen die u kent, zet er uw kinderzitjes en eventueel uw boodschappentassen eens in en kijk wat dat als resultaat geeft. En vergeet ook niet: de salonperiode is niet alleen voorbehouden voor de verkoop van nieuwe auto’s. Omdat veel mensen van auto veranderen, profiteert ook de tweedehandsmarkt. De meeste van die tweedehandsauto’s komen uiteraard op Autoscout24 terecht.

Alle artikels

Deze 10 auto’s ziet u niet meer terug in 2020

Advies · Auto kopen

Een mild hybrid, wat is dat nu?

Advies · Auto kopen

Deze plug-inhybrides hebben het ruimste elektrische rijbereik

Advies · Auto kopen
Ontdek meer