Ga naar hoofdinhoud

Een auto op CNG: iets voor u?

Een auto op CNG of aardgas is milieuvriendelijker, goedkoper en fiscaal interessanter dan benzine of diesel. Maar aan CNG zijn ook enkele nadelen verbonden. Een interessant alternatief? Wij gidsen er u door.

Wat is CNG?

CNG (compressed natural gas) of aardgas is een natuurlijk gas dat onder hoge druk wordt samengeperst. Het bestaat voornamelijk uit methaan en verschilt dus niet zoveel van het aardgas dat we in huis gebruiken om ons te verwarmen. De uitstoot aan de uitlaat van een auto op aardgas is schoner dan de uitstoot van een auto op benzine of diesel. Met een aardgasauto stoot u tot 90 procent minder NOx uit, tot 16 procent minder CO2, en tot 77 procent minder fijnstof dan met een diesel.

Aardgas wordt in de auto opgeslagen in tanks of reservoirs. Die bevinden zich meestal onder de koffervloer van de auto. Daardoor is het koffervolume van een auto op aardgas vaak kleiner dan dat van een auto op benzine of diesel. Een aardgasauto heeft daarnaast nog altijd een gewone benzinetank, al wordt die steeds kleiner. De motor heeft immers een beetje benzine nodig wanneer u de auto start bij koude temperaturen of wanneer u net aardgas getankt heeft. De auto schakelt daarna automatisch weer over op aardgas.

AS24 CNG Skoda Octavia G-Tec CNG meter

Welke auto’s rijden er op aardgas?

Een auto op aardgas herkent u aan de verplichte groene CNG-sticker achteraan. Af fabriek zijn er niet zoveel merken die modellen op aardgas aanbieden. Op dit moment kunt u daarvoor terecht bij de Volkswagen-groep en Fiat. Bij de Volkswagen-groep hebben Audi (g-tron), Seat (TGI), Skoda (G-Tec) en VW (TGI) verschillende modellen op aardgas. Fiat verkoopt de Panda, Doblo en Qubo in een aardgasvariant.

Sommige constructeurs laten in België de ombouw uitvoeren om zo tegemoet te komen aan de vraag van klanten. De importeur van het Koreaanse merk SsangYong biedt dit onder meer aan op zijn XLV en Tivoli, en binnenkort ook op de Korando. Bij Suzuki kunt u aardgas na laten plaatsen op de Vitara en S-Cross; bij Toyota kunt u op vraag een aardgastank laten installeren op verschillende modellen, waaronder de Corolla, C-HR en RAV4.

AS24 CNG Skoda Octavia G-Tec CNG sticker

Hoe tank ik aardgas?

Aardgas of CNG tanken doet u bijna even snel en eenvoudig als benzine of diesel tanken. De aansluiting voor aardgas bevindt zich vlak naast de aansluiting voor benzine onder de brandstofklep. U sluit het vulpistool aan en drukt de hendel in, waarop het vulpistool zich vastzuigt op de aansluiting. Voor de rest is het principe hetzelfde als benzine of diesel tanken, alleen duurt het enkele minuten langer.

AS24 CNG Skoda Octavia G-Tec brandstofklep

Waarom zou ik voor aardgas kiezen?

Naast minder vervuilend dan benzine of diesel is rijden op aardgas zuiniger. Bovendien veroorzaakt het minder slijtage aan uw motor en draait uw motor iets zachter dan wanneer u op benzine of diesel rijdt.

Ook kost aardgas tanken u beduidend minder: een moderne auto op aardgas voltanken kost u bijvoorbeeld 15 euro, en dan tankt u bijna 400 kilometer rijbereik. Voor benzine of diesel betaalt u voor dat rijbereik vandaag al bijna minstens 40 euro.

Daarnaast stimuleert de overheid de aankoop van een auto op aardgas. De Vlaamse overheid stelt aardgasauto’s met minder dan 12 fiscale pk tot eind 2020 vrij van de belasting op inverkeerstelling (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting. Particuliere kopers in Wallonië kunnen tot eind 2019 een aardgaspremie van 500 euro aanvragen. In Brussel zijn er op dit moment geen fiscale stimuli.

Ten slotte kunt u met een auto op aardgas probleemloos parkeren in ondergrondse garages. Dat verbod geldt wel nog vaak voor auto’s die op LPG rijden, maar dat gas heeft een heel andere samenstelling dan CNG en mag er dus niet mee verward worden.

AS24 CNG Skoda Octavia G-Tec Pitpoint

Wat zijn de nadelen van CNG?

De aankoopprijs van een auto op CNG of aardgas ligt hoger dan die van een benzinewagen en is vergelijkbaar met de aankoopprijs van een dieselmodel. U maakt dus beter op voorhand de oefening of een auto op aardgas voor u financieel interessant is, waarbij u ook rekening moet houden met de lage prijs aan de pomp.

Heeft u geen tankstation met aardgas in de buurt, dan is een aardgasauto minder interessant. Dergelijke tankstations vindt u vooral in Vlaanderen, onder meer bij Dats24. U kunt ook steeds vaker aardgas tanken bij klassieke tankstations zoals Total, Esso, Shell en Q8. In Brussel en Wallonië zijn er minder plaatsen waar u aardgas kunt tanken. In Wallonië vindt u de meeste aardgasstations terug in Henegouwen en Waals-Brabant.

Rijdt u vooral langere afstanden of in het buitenland, dan brengt een auto op aardgas nog enkele nadelen met zich mee. Het rijbereik van een aardgastank is beperkter dan dat van een volwaardige benzine- of dieseltank, waardoor u in de praktijk vaker aan de pomp staat.

In het buitenland vindt u heel wat CNG-stations in Duitsland, Nederland en Italië, maar u komt ze zelden tegen in Frankrijk en Groot-Brittannië. Bovendien mag u met een auto op aardgas niet in de tunnel onder het Kanaal. Ook sommige veerboten mag u niet op.

Tot slot moet u bij de periodieke keuring van uw auto nog een extra CNG-keuring laten uitvoeren. Daarbij wordt de gasdichtheid gecontroleerd. Daarnaast moet u om de vier jaar uw aardgastanks laten nakijken bij een erkend controleur.

Alle artikels

Een mild hybrid, wat is dat nu?

Advies · Auto kopen

Een auto kopen op het Autosalon: ja of nee?

Advies · Auto kopen

Deze plug-inhybrides hebben het ruimste elektrische rijbereik

Advies · Auto kopen
Ontdek meer