Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Wat betekenen de lichtjes op uw dashboard?

Het dashboard van uw auto bevat heel wat waarschuwingslichtjes met rode, groene, oranje en zelfs blauwe kleur. Maar weet u ook wat ze betekenen?

Het dashboard van een auto, en meer bepaald het instrumentenpaneel, bevat belangrijke informatie over uw autorit. Of uw tellers nu nog klassiek analoog of modern digitaal zijn: u ziet steeds waarschuwingslichtjes die u iets vertellen over de werking van uw auto. Hoewel sommige van die symbolen perfect logisch zijn, geven andere maar een vage indicatie.

Het belangrijkste wat u moet weten, is de kleur van het lichtje. Op dit moment zijn dat er vier: rood, oranje, groen en blauw. Die laatste kleur wordt alleen gebruikt om u te tonen dat u uw grootlichten op hebt staan. We bekijken dus liever de drie andere kleuren.

AS24 Dashboard lichtjes

Rood = gevaar

Rood wordt, zoals wel vaker in het dagelijkse leven, gebruikt om belangrijke informatie te tonen die kan wijzen op gevaar. In een auto gaat het dan om de veiligheid van de chauffeur en de passagiers. U grijpt dan best zo snel mogelijk in. De kleur geeft bijvoorbeeld aan dat de parkeerrem is aangetrokken, dat een of meerdere deuren open zijn, of dat een passagier zijn gordel niet omheeft. De symbolen zijn duidelijk en hebben geen verdere verduidelijking nodig. Ze gaan vaak gepaard met een geluidsmelding.

De betekenis van de andere lichtjes is niet altijd evident. Als er een olielichtje aan gaat, wijst dat op een probleem met de druk van de motorolie. Verifieer dus het oliepeil of neem contact op met uw garagist als het lichtje blijft branden. Als het oliesymbool ook een thermometer toont, wijst dat op een oververhitte motor. Ziet u alleen een thermometer of in combinatie met golfjes, dan wijst dat op een probleem met het koelingssysteem.

Ten slotte zijn er nog twee symbolen die een uitroepteken gebruiken om uw aandacht te trekken. Het eerste toont een uitroepteken in een autoband en wijst op verkeerde druk in een van uw vier banden. Het tweede zet het uitroepteken in een cirkel en tussen haakjes. Dat wijst op een probleem met het remsysteem.

Oranje = nazicht nodig

Een oranje waarschuwingslichtje wijst op een systeem dat slecht werkt of een reservoir dat moet worden aangevuld. Een olielampje met een druppel geeft aan dat het oliepeil laag staat, een benzinepompje dat het brandstofniveau laag is. Maar dat weet u uiteraard.

Wordt het symbool van uw ABS, ESP, een stuur, een gloeilamp of een airbag in het oranje weergegeven, dan betekent dit dat er een probleem is met dat elektronisch systeem. U moet dan naar de garage of een lamp vervangen.

U kunt ook een symbool van een motor zien. Speciaal hieraan is dat verschillende merken dat symbool gebruiken voor verschillende informatie. Het kan wijzen op een injectieprobleem, een probleem met de uitlaat of met de katalysator. Soms kan het ook gewoon betekenen dat het tijd is voor een onderhoud. Onze tip: check de exacte betekenis van dit lampje in uw auto in uw handleiding.

AS24 Dashboard check engine

Groen = correct

Groen betekent tot slot dat er iets goed werkt. Het is ook de kleur met de duidelijkste symbolen. Een gedetailleerde uitleg over de symbolen van uw dimlichten, mistlichten enzovoort is dus niet nodig. Toch is er één symbool dat soms verkeerd wordt geïnterpreteerd: de voorverwarming van dieselmotoren, weergegeven door een symbool van een draad met twee lussen. Als dat lichtje brandt, werkt het systeem normaal. Knippert het, dan gaat u beter eens naar de garage.

Dit beknopte overzicht van symbolen die soms verkeerd worden geïnterpreteerd is natuurlijk niet volledig. Elke auto is bovendien anders. Twijfelt u aan de betekenis van een symbool, raadpleeg dan steeds de handleiding van uw auto.

Alle artikels

Het bandenlabel uitgelegd

Advies · Autotechnologie

Onderhoud banden

Advies · Autotechnologie

Reservewiel verplicht?

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer