Inhoud
- Voordelen EV
- Is een elektrische auto goedkoper per 100 km?
- Nadelen EV
- Vaak gestelde vragen
Een elektrische auto (EV) kost op dit moment meer dan een auto met een brandstofmotor. Deze hogere prijs wordt door autokopers vaak als een flinke drempel ervaren. Het is immers maar de vraag of je er nog wat voor terug krijgt als je je EV later als tweedehands auto wilt verkopen. Toch kiezen steeds meer mensen voor een elektrische auto als ze toe zijn aan een nieuwe auto. Elektrisch rijden brengt namelijk veel voordelen met zich mee, zoals:
Het is één van de meest gestelde vragen, zeker in deze tijden: is een elektrische auto nu goedkoper per 100 kilometer? Het antwoord daarop hangt natuurlijk sterk af van je persoonlijk gebruik. Wie thuis kan opladen komt echter nog steeds vaak goedkoper uit, zelfs met de hoge energieprijzen. Kijk even mee:
Stel dat je een nieuwe benzinewagen hebt gekocht, met een normverbruik van om en bij de 7 l/100 km. Rijd je jaarlijks 15.000 km, dan gebruik je jaarlijks 1.050 liter aan “energie”. Met de huidige benzineprijs van 1,97 euro per liter (herfst 2022) kost je dat jaarlijks 2.068 euro.
Stappen we over naar de elektrische auto en nemen we een gemiddeld verbruik van 17 kWh/100 km, dan zien we dat je jaarlijks 2.550 kWh nodig hebt om 15.000 km te rijden. Nemen we het duurste nachttarief van het moment (51 cent per kWh, herfst 2022), dan betaal je op jaarbasis 1.300 euro als je consequent thuis oplaadt. Hoewel de energieprijzen dus de pan uit swingen, kan je fors besparen door met een elektrische auto te rijden. Heb je dan ook nog zonnepanelen, dan wordt het verschil nog opmerkelijker.
Naast de vele voordelen heeft de elektrische auto helaas ook een paar nadelen. Zo is de aankoopprijs van een auto’s nog steeds hoger dan auto’s die een brandstofmotor hebben. Dat is niet het enige verschil. De nadelen van een elektrische auto zijn o.a.:
Hoewel het aantal laadpalen toeneemt, blijft er nog steeds een groot tekort aan laadpalen. Dat zou niet zo erg zijn als de actieradius van de elektrische auto nog wat groter was. Op korte termijn zien we dat echter nog niet snel veranderen bij de personenauto’s. Daarom laden veel mensen hun elektrische auto ‘s nachts op aan de thuislader, zodat ze de volgende dag weer een volle accu hebben. Overdag opladen bij de laadpaal bij je werk kan natuurlijk ook, maar dan moet je wel het standaard energietarief betalen. Tenzij je werkgever gratis laden aanbiedt.