Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Elektrische mobiliteit
Focus: Elektrische mobiliteit

Wanneer mistlichten aan in België?

Over het ontsteken van de mistlichten bestaan er nogal wat misverstanden in België. Tijd om wat licht te schijnen op de regelgeving.

Hoewel steeds meer nieuwe auto’s standaard worden uitgerust met mistlichten vooraan, zijn die bij wet niet verplicht. Wel dient een voertuig wettelijk te beschikken over een mistlicht achteraan. In de wegcode is er dan ook een verschil tussen de mistlichten achteraan en de mistlichten vooraan.

Mistlicht achteraan: Enkel in uitzonderlijke omstandigheden

De Belgische wegcode stelt dat je de mistverlichting achteraan moet gebruiken als de zichtbaarheid minder is dan 100 meter. Belangrijk detail is dat dit niet hoeft veroorzaakt te worden door mist. Ook bij felle regen of sneeuwval mag je het achterste mistlicht ontsteken indien de zichtbaarheid minder dan 100 meter bedraagt.

Het mistlicht achteraan bestaat uit één of twee lampen, is verplicht rood van kleur en herken je op het dashboard door het oranje symbool.

Mistlicht vooraan: Geen minimale zichtbaarheid

De mistlichten vooraan zijn niet verplicht en krijgen in de wegcode dan ook een andere invulling. Zo mag je de mistlichten vooraan ontsteken bij mist, felle regen of sneeuwval. Daarbij is er geen minimale zichtbaarheid waar de omstandigheden aan moeten voldoen.

Waarom je de mistlichten vooraan zou ontsteken? De voorste mistlichten werpen een laag en breed licht op de omgeving. Niet enkel is er daardoor een kleinere kans op verblinding bij andere weggebruikers, je maakt je extra kenbaar én profiteert van een net wat beter zicht. Rijd je op een compleet donkere weg? Dan gebruik je beter je grootlichten (opgelet met tegenliggers!).

Het mistlicht vooraan bestaat uit twee - doorgaans - witte lichten aan weerszijden van de bumper en herken je op het dashboard door het groene symbool.

Foutief gebruik? Potentieel een boete!

Het op foutieve momenten gebruiken van het mistlicht kan trouwens leiden tot een fikse boete. Dit omdat het licht veel feller is dan een normaal licht en zo een verblindend effect kan hebben op andere weggebruikers.

Alle artikels

Snelheidslimiet-Belgie

Maximumsnelheid België (voor auto en moto)

Advies · Kosten en wetgeving

Internationaal rijbewijs: Dit moet je er over weten

Advies · Kosten en wetgeving

Milieusticker Duitsland: Alle info over het milieuvignet voor Duitsland

Advies · Kosten en wetgeving
Ontdek meer