Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Elektrische mobiliteit
Focus: Elektrische mobiliteit

Elektrische SUV: dit moet je er over weten

De SUV is het meest populaire koetswerktype in autoland. Dat is niet anders bij elektrische auto’s. Wat moet je weten over elektrische SUV’s? Je leest het hier.

Koning SUV regeert de autosector. Waardoor het niet verbaast dat dit niet anders is in het segment van de elektrische auto’s. Wat zijn nu de voor- en nadelen van zo’n elektrische SUV en wat zijn de meest populaire modellen? We zetten het even op een rij.

Inhoud

Voordelen van de elektrische SUV

Ruime keuze

In de markt voor een elektrische SUV? Dan is de keuze bijna eindeloos. Want zowat elk automerk dat zichzelf serieus neemt biedt een elektrische SUV of crossover aan. Daardoor zijn ook de financiële verschillen groot. Zo zijn er merken die (relatief) goedkope elektrische SUV’s aanbieden maar zijn er ook hyper-luxueuze elektrische SUV’s op de markt.

Hoge zit en rijcomfort

Er is een reden dat de Belg massaal voor de verhoogde crossover en SUV is gevallen. Want dit koetswerktype biedt simpelweg een hogere zit aan. Daardoor gaat in- en uitstappen vlotter en is in veel gevallen het rijcomfort zachter. In het geval van de elektrische SUV willen we hier een kleine kanttekening bij maken. Want EV SUV’s staan vaak niet veel hoger op hun pootjes dan klassieke sedans of stationwagens. Dit om de stroomlijn (en dus de range) te verbeteren.

Werkpaarden

Hoewel elektrische auto’s met een ander koetswerktype praktisch uit de hoek kunnen komen, is het duidelijk dat de elektrische SUV vooral op gebruiksgemak mikt. Zo zijn het vaak de elektrische SUV’s met de grootste trekcapaciteit en hebben ze - in de meeste gevallen - eveneens een ruime en makkelijke koffer.

Nadelen van de elektrische SUV

Verbruik

Bij een elektrische auto is het verbruik zo mogelijk nog belangrijker dan bij een auto met verbrandingsmotor. Want het verbruik dicteert hoe ver je kan rijden op één lading. Een grote factor die mee het verbruik bepaalt is de stroomlijn. En laat SUV’s en crossovers nu minder gestroomlijnd zijn dan sedans of hatchbacks. Daardoor zal het verbruik van een elektrische SUV steeds hoger liggen dan het equivalent in de vorm van een sedan of hatchback.

Belangrijke kanttekening daarbij is het feit dat er grote efficiëntieverschillen zijn tussen verschillende EV-modellen. Zo kan in sommige gevallen een EV SUV van merk X zuiniger zijn dan een EV hatchback van merk Y. Informeer dus voor je overgaat tot de aanschaf.

Rijgedrag

Hoewel het gros van de elektrische crossovers een comfortabel rijgedrag voor kunnen leggen, zijn ze weinig sportief. Dit komt enerzijds door de hoger rijhoogte maar ook door het hoger gewicht. Zo is het niet ongewoon dat een elektrische SUV vlot meer dan 2 ton in de weegschaal legt.

Prijs

Een elektrische crossover of SUV? Die is steevast duurder dan het gelijkwaardig alternatief met een andere koetswerkvorm. Daarmee is zo’n EV SUV dus niet anders dan een klassieke SUV met verbrandingsmotor. Je kan jezelf dan ook de vraag stellen of een elektrische SUV die meerprijs waard is. Niet in het minst omdat elektromotoren zo compact zijn, dat ook berlines en hatchbacks kunnen schermen met exceptioneel veel binnenruimte.

Populaire elektrische SUV’s

België is een bedrijfswagenland, dat zien we ook in de inschrijvingen bij elektrische SUV’s. Het verbaast dan ook niet dat de top 3 aangevoerd wordt door premium merken (cijfers 1ste halfjaar 2022).

  • Audi Q4 e-tron
  • Tesla Model Y
  • BMW iX3

Andere immer populaire elektrische SUV’s zijn de Audi e-tron, Hyundai Kona, Volkswagen ID.4 en Mercedes EQC. Wie nu vreest dat je enkel een elektrische SUV/ crossover zal vinden bij de premium merken bergt die vrees beter best op. Zo is er bijvoorbeeld de Dacia Spring die zijn prijs onder de 20.000 euro houdt en MG die met de ZS EV een betaalbare gezins-SUV in de markt zet.

Alle artikels

Druppellader voor je auto: Hoe werk het?

Advies · Opladen en verbruik
Sony verrast op CES met eigen elektrische auto: de Vision-S

De actieradius van de elektrische auto

Advies · Opladen en verbruik
Elektrische Fisker Ocean haalt bereik van maximaal 480 kilometer

Laadpalen - zo laad je je elektrische auto op

Advies · Opladen en verbruik
Ontdek meer