Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Betrouwbaarheid van de koper

Het is helaas een feit: niet iedereen is eerlijk en fatsoenlijk. Aangezien met de handel van tweedehandsauto's vaak hoge bedragen zijn gemoeid, komen hier ook veel oplichters op af. Zij profiteren dan met name van de onwetendheid, goedgelovigheid en argeloosheid van de verkoper.

De beste bescherming hiertegen zijn kennis en oplettendheid. Op deze manier kunt u al vanaf het begin mogelijke oplichterspraktijken herkennen.

U hebt doorgaans geen invloed op de seriositeit van de geïnteresseerde en zogenoemde koper. De potentiële koper hoeft ook niet uw beste vriend te worden, mits hij betrouwbaar en geen oplichter is. Het is echter niet altijd eenvoudig om dat te bepalen. Oplichters weten zich goed te vermommen. Er zijn echter wel veel voorkomende methoden en duidelijke indicaties aan te wijzen. Hieronder vindt u bijbehorende regels en tips die u helpen om mogelijke oplichters in een vroegtijdig stadium te ontmaskeren.

Geloofwaardigheid en openheid

Beoordeel het hele communicatietraject: is de geïnteresseerde koper geloofwaardig, klopt zijn uitleg, hebt u zijn telefoonnummer, heeft hij ook een vast nummer, lijkt hij echt geïnteresseerd? Niet iedereen die op het eerste gezicht eigenaardig lijkt, is meteen verdacht. Pas bij herhaaldelijk opvallend gedrag zou u sceptisch moeten worden.

Tijdstip en locatie

Kies voor de auto- en geldoverdracht altijd drukke, openbare plaatsen – spreek nooit af in een parkeergarage, in buiten bedrijf gestelde tunnels of op afgelegen landweggetjes. Spreek liever af voor de bank waar u het ontvangen bedrag meteen kunt storten. Weiger in principe om 's nachts af te spreken - bij daglicht loopt u altijd minder risico. Vraag voor de zekerheid een vriend of een kennis om mee te gaan, zodat u niet alleen bent. Vraag ook aan de koper of hij alleen komt of iemand anders meebrengt.

Betaling

Accepteer nooit ongebruikelijke of onbetrouwbare betalingsmethoden.

Koopovereenkomst

Vraag naar het paspoort of de identiteitskaart van de koper en maak hier een foto van dat u vervolgens bij de koopovereenkomst voegt. Vul in de overeenkomst de persoonlijke gegevens van de koper zo volledig mogelijk in. Vraag ook om een telefoonnummer.

Koper in het buitenland

Een buitenlandse geïnteresseerde koper neemt contact met u op en noemt een expeditiebedrijf of een rederij op internet dat zogenaamd de betalingsafhandeling zal overnemen. Ga hier nooit op in. De websites van dergelijke bedrijven verdwijnen vaak al na korte tijd van internet en zijn daarna niet meer terug te vinden. De websites zijn doorgaans heel goed vervalst en lijken serieus. Laat u echter niet misleiden..

Tip:

  • Laat u nooit naar een donkere plaats lokken.
  • Probeer altijd zelf de locatie en tijd van de overdracht te bepalen.
  • Neem in geval van twijfel een betrouwbare bekende mee.

Alle artikels

Geloofwaardigheid van de verkoper

Advies · Veiligheid

Fraude en phishing

Advies · Veiligheid

Veilige betaling

Advies · Veiligheid
Ontdek meer