Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Geloofwaardigheid bij de koper: Autoverkoop

Van plan om je auto te verkopen? Dan ben je hier op het goede adres! Let echter wel op voor oplichters die profiteren van de onwetendheid, goedgelovigheid en argeloosheid van de verkoper. Met volgende tips bescherm je jezelf tegen oplichters.

Het is helaas een feit: niet iedereen is eerlijk en fatsoenlijk. Aangezien met de handel van tweedehandsauto's vaak hoge bedragen zijn gemoeid, komen hier ook veel oplichters op af. Oplichters weten zich goed te vermommen. Er zijn echter wel veel voorkomende methoden en duidelijke indicaties aan te wijzen. Hieronder vind je tips om je te helpen om mogelijke oplichters in een vroegtijdig stadium te ontmaskeren.

Geloofwaardigheid en openheid

Beoordeel het hele communicatietraject: is de geïnteresseerde koper geloofwaardig, klopt zijn uitleg, hebt u zijn telefoonnummer, heeft hij ook een vast nummer, lijkt hij echt geïnteresseerd? Niet iedereen die op het eerste gezicht eigenaardig lijkt, is meteen verdacht. Pas bij herhaaldelijk opvallend gedrag zou u sceptisch moeten worden.

Tijdstip en locatie

Kies voor de auto- en geldoverdracht altijd drukke, openbare plaatsen – spreek nooit af in een parkeergarage, in buiten bedrijf gestelde tunnels of op afgelegen landweggetjes. Spreek liever af voor de bank waar u het ontvangen bedrag meteen kunt storten. Weiger in principe om 's nachts af te spreken - bij daglicht loopt u altijd minder risico. Vraag voor de zekerheid een vriend of een kennis om mee te gaan, zodat u niet alleen bent. Vraag ook aan de koper of hij alleen komt of iemand anders meebrengt.

Betaling

Accepteer nooit ongebruikelijke of onbetrouwbare betalingsmethoden.

Koopovereenkomst

Vraag naar het paspoort of de identiteitskaart van de koper en maak hier een foto van dat u vervolgens bij de koopovereenkomst voegt. Vul in de overeenkomst de persoonlijke gegevens van de koper zo volledig mogelijk in. Vraag ook om een telefoonnummer.

Koper in het buitenland

Een buitenlandse geïnteresseerde koper neemt contact met u op en noemt een expeditiebedrijf of een rederij op internet dat zogenaamd de betalingsafhandeling zal overnemen. Ga hier nooit op in. De websites van dergelijke bedrijven verdwijnen vaak al na korte tijd van internet en zijn daarna niet meer terug te vinden. De websites zijn doorgaans heel goed vervalst en lijken serieus. Laat u echter niet misleiden..

Tip:

  • Laat u nooit naar een donkere plaats lokken.
  • Probeer altijd zelf de locatie en tijd van de overdracht te bepalen.
  • Neem in geval van twijfel een betrouwbare bekende mee.

Alle artikels

Verkopers pas op: Nieuwe soort fraude

Advies · Veiligheid

Valse advertenties en e-mails

Advies · Veiligheid

Veilige betaling

Advies · Veiligheid
Ontdek meer