Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Valse advertenties en e-mails

Helaas is het een feit: niet alle verkopers zijn serieus. Er zitten ook "zwarte schapen" tussen die nooit de bedoeling hebben om een auto te verkopen. Het zijn veeleer bedriegers die het op uw geld hebben gemunt, en hiervoor uitgekiende oplichterstrucs gebruiken.

Dubieuze verkopers volgen meestal een bepaald patroon. Welke patronen dat zijn, waaraan u valse verkopers kunt herkennen en hoe u zich hier het beste tegen beschermt, leggen wij hieronder uit.

Phishing

Vertrouwelijke gegevens zijn een perfecte buit voor oplichters. Om geheime toegangsgegevens en wachtwoorden te achterhalen, werken zij met valse e-mails die zogenaamd van een serieus bedrijf afkomstig zijn.

Phishingmails zijn meestal makkelijk te herkennen. Veelal wordt de ontvanger verzocht om gegevens op te geven of op een (valse!) link te klikken.

Verraderlijk zijn ook overduidelijke spel- en grammaticafouten. En ook de urgentie is een aanwijzing als u bijvoorbeeld wordt verzocht de gegevens meteen door te geven, omdat er anders een risico op gegevensverlies bestaat of omdat er meteen een veiligheidscontrole moet worden uitgevoerd. Als u dit herkent, gooi de mail dan weg en open zeker niet eventuele bijlagen!

Om zeker van uw zaak te zijn, kunt u direct contact opnemen met AutoScout24 (telefonisch of per e-mail) om de kwestie kort toe te lichten, voordat u informatie op basis van een e-mailverzoek doorgeeft. En: geef uw gegevens alleen op een door uzelf opgevraagde website van een portaal op als u bijvoorbeeld een zoekopdracht start of auto's wilt opslaan.

Valse e-mails

Er kunnen e-mails met de afzender "AutoScout24" in omloop zijn waarin de indruk wordt gewekt dat AutoScout24 een advertentie heeft bekeken en aanbevolen. Dit is een vervalsing aangezien uitsluitend de adverteerder verantwoordelijk is voor de inhoud van zijn advertentie. AutoScout24 controleert advertenties weliswaar op hun betrouwbaarheid en seriositeit, maar daarbij gaat het nooit om een concrete auto. AutoScout24 doet daarom dus ook geen aanbevelingen. Bij vragen kunt u via e-mail rechtstreeks contact opnemen met info.belgium@autoscout24.com

Vals expeditiebedrijf

Frauduleuze aanbieders beweren dat zij in Europa op zoek zijn naar leaseauto's wier eigenaren een achterstand hebben op hun termijnbetalingen. Ze zijn zogenaamd bevoegd om de bijna nieuwe auto's in perfecte staat met een Belgisch inschrijvingsbewijs meteen tegen een gunstige prijs te verkopen. Bij interesse dient u meteen een aanbetaling te doen aan het betreffende expeditiebedrijf (shipping company). Ga hier niet op in en breek het contact meteen af.

Vervalste documenten

Tegenwoordig is het betrekkelijk eenvoudig om officiële documenten, zoals het kentekenbewijs en het eigendomsbewijs, te scannen en digitaal te vervalsen. Wantrouw daarom altijd documenten die per e-mail zijn verzonden en controleer altijd de originele documenten ter plaatse.

Betalend telefoonnummer

Ga niet in op advertenties waarbij u aanvullende informatie over de betreffende auto alleen via een betalend telefoonnummer kunt opvragen. Meestal bestaat de betreffende auto helemaal niet, maar worden wel hoge telefoonkosten in rekening gebracht. Bel dus nooit naar dergelijke nummers!

Alle artikels

Aquaplaning: 5 tips die je leven (en auto) kunnen redden

Advies · Veiligheid
All initiative - safty car purchase

Fraude en phishing: Hierop moet je letten bij de koop of verkoop van je wagen (2023)

Advies · Veiligheid
All car selling abroad EU - things to know

Geloofwaardigheid bij de koper: Autoverkoop

Advies · Veiligheid
Ontdek meer