Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Verkopers pas op: Nieuwe soort fraude

De politie informeerde ons over een nieuwe manier van fraude. Hier alle details.

Hun werkwijze:

  • Ze betaalden een deel van het bedrag in contanten en toonde vervolgens een scherm van een valse bankapplicatie, waarbij de overschrijving van het saldo gebeurd was.
  • Ze namen enkel de wagen en één sleutel mee, en lieten de tweede sleutel en alle papieren bij de verkoper, als "garantie".
  • In vertrouwen heeft de verkoper vervolgens zijn voertuig aan de criminelen geleverd.
  • Het saldo komt nooit terecht op de rekening van de verkoper.

De meeste kopers zijn correct en betrouwbaar, maar enkele rotte appels kunnen de hele mand ten schande brengen.

Let extra op bij de volgende zaken:

  • De koper komt onaangekondigd met meerdere personen.
  • De koper zegt dat hij uit het buitenland komt.
  • de koper gebruikt het excuus van een deel in het zwart te willen betalen (in cash) en een deel officieel (via de overschrijving).
  • de verkoop vindt plaats tijdens het weekend, wanneer de banken gesloten zijn.

De meest veilige manier

Voor bedragen onder 3000€ is cash de meest zekere vorm van betaling, onder voorwaarde om de som op uw rekening te storten voor de levering van het voertuig. Dit doet u best via het loket of via een biljetautomaat die stortingen aanvaardt, om zeker te zijn dat het geen valse biljetten zijn.

U kan ook voorstellen aan de koper om het volledige bedrag op voorhand te storten, zodat u zeker bent dat u alles ontvangen heeft voor de overdracht van het voertuig en de papieren. Natuurlijk vraagt dit wel vertrouwen van de koper in u. Best is om een verkoopscontract te tekenen voor storting, en dit samen te voegen met kopies van de identiteitskaarten van beide partijen.

De meest veilige manier voor de transactie is het gebruik van een Escrow-dienst. Financiële escrow (-rekening) is een geblokkeerde bankrekening die wordt aangehouden bij een neutrale en financieel betrouwbare derde, de escrow agent. De escrow agent betaalt het geld op de geblokkeerde rekening alleen uit op basis van de goedkeuring van beide de koper en de verkoper. Autoscout24 raadt www.digiteal.eu aan.

Andere manieren van betalen, zoals cheques en internationale overschrijvingen vermijdt u best.

Samengevat: Overhandig enkel uw voertuig, sleutels en papieren als u het volledige bedrag van de transactie in uw handen of op uw rekening heeft.

Alle artikels

Aquaplaning: 5 tips die je leven (en auto) kunnen redden

Advies · Veiligheid
All initiative - safty car purchase

Fraude en phishing: Hierop moet je letten bij de koop of verkoop van je wagen (2023)

Advies · Veiligheid
All car selling abroad EU - things to know

Geloofwaardigheid bij de koper: Autoverkoop

Advies · Veiligheid
Ontdek meer