Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Focus: Kopen
Focus: Kopen

Tweedehandswagen kopen: Bij particulier of professionele verkoper?

De vraag of u een auto liever bij een particulier of bij de dealer koopt, is een principiële vraag. En is tevens afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren. Want voor beide gevallen gelden goede argumenten voor en tegen. U moet dus zelf beslissen wat voor u het beste voelt.

Kopen bij dealer

Tweedehands auto's van dealers worden doorgaans aan een technische keuring onderworpen en indien nodig gerepareerd. Dealers zijn er namelijk wettelijk toe verplicht een garantie af te geven. Dat wil zeggen dat als een auto van een dealer binnen maximaal 12 maanden een defect vertoont waar u niet zelf schuldig aan bent, de dealer hiervoor aansprakelijk is.

Deze aansprakelijkheid kan de dealer niet uitsluiten. Zelfs formuleringen als "gekocht zoals gezien" of "auto wordt zonder garantie verkocht" zijn ongeldig. Hierbij geldt: wanneer een gebrek binnen de eerste 6 maanden na de koop optreedt, gaat de wetgever ervan uit dat al tijdens de koop sprake was van het gebrek. Daarom is de verkoper aansprakelijk – tenzij hij het tegendeel kan aantonen. Om deze reden letten dealers zeer op een goede technische staat van de auto.

Deze garantie geldt overigens ook voor auto's uit het zakelijk vermogen van zelfstandigen (arts, advocaat, architect, enz.), handwerkers of boeren. Wanneer u uw huidige auto voor een "nieuwe" wilt inruilen, bent u bij een dealer meestal voordelig uit. Althans, als de nieuwe auto aanmerkelijk duurder is dan de waarde van uw huidige auto. Dealers zijn dan vaak bereid om een goede prijs voor uw tweedehands auto te betalen. U dient er wel rekening mee te houden dat het prijsniveau bij dealers doorgaans hoger ligt dan bij particulieren. Omdat de dealer aansprakelijk is voor schade en de autoverkoop zijn broodwinning is, berekent hij meestal aanmerkelijk hogere prijzen

Kopen bij een particulier

Bij particulieren kunt u lagere prijzen en ook echte koopjes vinden. Een particuliere verkoper hoeft immers geen garantie te geven en is niet aansprakelijk. Bovendien hoeft hij bij de verkoop ook niet de hoogst mogelijke prijs binnen te slepen. Deze twee factoren hebben een gunstig effect op de prijs. U hebt echter ook geen enkele vorm van zekerheid als u bij een particulier koopt. En ook een uitsluiting van de garantie met clausules zoals "gekocht zoals gezien" zijn geldig.

De meeste koopcontracten voor tweedehands auto's bevatten zelfs de gebruikelijke uitsluiting van garantie. De verkoper is dan alleen aansprakelijk als er sprake was van uitdrukkelijke garanties of als kan worden aangetoond dat er sprake is van boze opzet. Wanneer de auto na de koop defecten vertoont, moet u het risico dragen. U dient de auto bij de koop van een particulier daarom nauwkeurig te bekijken en eventueel een vriend of deskundige mee te nemen. Of u zoekt bij voorkeur naar auto's met fabrieksgarantie.

Alle artikels

Online-auto-kopen

Online auto kopen: Steeds vaker de norm

Advies · Voorbereiding aankoop
Diesel-of-benzine-auto

Diesel of benzine? Wat moet ik kopen?

Advies · Voorbereiding aankoop
Nieuwe-automerken-banner

Deze nieuwe automerken zijn recent op de Belgische markt verschenen (of zullen binnenkort verschijnen)

Advies · Voorbereiding aankoop
Ontdek meer