Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe design – bekende functies

Ontdek nu ons nieuw design, die we stap voor stap over de hele website heen gaan implementeren. Gebruikt u toch liever het oude design? Klik bovenaan het menu om terug te gaan.

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

100 jaar Citroën: Parijs houdt een feestje

Dit jaar vieren we het honderdjarig bestaan van Citroën, en dat zullen we geweten hebben. Naast concept cars, gadgets, expo’s en boeken zijn er ook tal van meetings. We mochten er zo twee bijwonen waarbij we ondergedompeld raakten in de rijke geschiedenis van Citroën.

Als echte autoliefhebbers en liefhebbers van Citroën tout court, hadden we 14 juni al met stip aangeduid in onze agenda. Gedurende één dag mochten we helemaal opgaan in een Citroënwereld, tijdens twee evenementen die het merk in Parijs op stapel had gezet om zijn eeuwfeest te vieren. Het eerste evenement was een soort van bal populaire.

1NZ6755

Born in Paris XV

Het eerste evenement was een tijdelijke expo van 14 tot 16 juni onder de noemer ‘Born in Paris XV’. Daarmee verwijst het merk naar zijn echte geboortegrond. Het is hier, in het 15de arrondissement van Parijs dat Citroën een eeuw geleden het levenslicht zag. De ondertitel van de expo maakte het opzet eenvoudig duidelijk: 100 jaar, 100 auto’s. De expo bracht 100 auto’s bijeen, die zo een staalkaart brachten van elk decennium waarin Citroën actief is geweest. De auto’s kwamen uit Citroëns eigen Conservatoire, maar werden ook door privé-eigenaars ter beschikking gesteld. Het ging niet alleen om de modellen uit de catalogus van weleer, maar ook competitiemodellen als de Citroën C4 WRC van Sébastien Loeb bijvoorbeeld of concept-cars zoals de fenomenale C10-studie uit 1954.

BORN PARIS XV HIGHLIGHTS UK 16-9

De expo was niet alleen gratis, maar ook bijzonder makkelijk toegankelijk gemaakt. In plaats van toevlucht te nemen in een museum, opteerde Citroën voor een ‘openlucht’ aanpak en parkeerde het zijn museum gewoon letterlijk op straat in de rue Linois. Die ligt vlakbij de oude Javel-kaai waar alles 100 jaar geleden begon voor Citroën. De kaai is intussen omgedoopt tot André Citroën-kaai.

1NZ6945

Het was moeilijk om door de straat te struinen zonder elke 20 meter een kreet te slaken ‘oh ja, die’, verwijzend naar een AX Sport, een BX GTi, een rally-XM, een HY-bestelwagen, een Traction Coupé,… Enthousiasme dat blijkbaar niet alleen onder de professionele aanwezigen rondging, want het leukste was eigenlijk zien hoe verschillende generaties Parijzenaars hun haastige tred onderbraken om één of andere Citroën van nabij te bewonderen. Of om familieherinneringen op te halen. We verlieten de expo met het gevoel dat Citroën een belangrijke plaats in het hart van de Fransen inneemt, belangrijker dan andere Franse merken.

2NZ3761

100 jaar comfort

Vervolgens, op naar het tweede feestje. Dat vond plaats in de chique Parijse voorstad Vésinet. Daar stonden de belangrijkste vertegenwoordigers van wat we Citroën-comfort zouden noemen op ons te wachten: Traction Avant, 2PK, Ami 6, DS, SM, CX, GS, XM, C6 en de jongste C4 Cactus en C5 Aircross. We konden ze allemaal rijden, en komen daar binnenkort met een apart artikel voor u op terug.

CL 19.026.-33

Nog feestjes

100 jaar Citroën is al een heel jaar door de reden om feestjes te bouwen. En het jaar is nog niet gedaan. Online viert Citroën zijn eeuwfeest het hele jaar door op social media en op zijn site Citroën Origins. We halen er nog enkele belangrijke data uit.

Voor de eerste afspraak kan je gewoon in ons eigenste Brussel terecht. In Autoworld loopt vanaf 27 juni en dat tot 3 juni een grote expo rond 100 jaar Citroën. De beroemdste modellen van het merk staan tentoongesteld in het mooie industriële kader van Autoworld, en ook de Conservatoire Citroën stuurt een deel van zijn collectie naar Brussel. In het kader van deze expo zal op 14 juli, de Franse nationale feestdag, in de straten van Brussel een Citroën-optocht worden gehouden. Alle info vind je op de website van Autoworld.

1 (12)

Van 4 tot 7 juli staat Citroën in de kijker tijdens het Goodwood Festival of Speed in Engeland. Tussen 19 en 21 juli organiseert Citroën in Ferté-Vidame (Eure-et-Loir, Frankrijk) de ‘Rassemblement du Siècle’ waarbij 5.000 auto’s bijeenkomen.

Logo rassemblement 2019

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Lamborghini Huracán EVO RWD Spyder: Toples driften!

Autonieuws

Mercedes E-Klasse Coupe: De absurde namendokter

Autonieuws

PSA hangt busjes aan de stekker

Autonieuws
Ontdek meer