Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

BMW komt als bestseller uit stormachtig 2021

Dat 2021 een bar jaar was voor de autosector, dat merken heel wat constructeurs aan hun cijfers. Maar de één zijn dood is de ander zijn brood – of niet, BMW?

Een wereldwijde pandemie en een nijpend tekort aan microchips: de autosector heeft het – net als heel wat andere sectoren trouwens – hard te verduren gekregen het afgelopen jaar. Zo zagen we sinds 2014 steevast stijgende verkoopcijfers, die vanaf 2020 langzaam maar zeker terug de dieperik in kropen. Het jaar 2021 zet de dalende trend opnieuw verder.

30% naar beneden

Automobielfederatie Febiac meldt namelijk dat er vorig jaar in ons land 383.123 nieuwe auto’s over de toonbank gingen. Dat klinkt nog steeds als een hele brok maar valt dan weer helemaal in perspectief in vergelijking met de 439.038 nieuwe inschrijvingen van het jaar daarvoor. Wanneer we de cijfers naast die van 2019 leggen wordt het al helemaal zuur, want toen werden er nog 557.970 nieuwe auto’s op naam gezet.

BMW haalt (eerste keer) goud

Zelfs in een slecht scorende klas moet één leerling de beste zijn, en zo kwam er ook vorig jaar een fabrikant als winnaar uit de bus. BMW eindigde het boekjaar namelijk met een totaal van 38.962 verkochte exemplaren, of zo’n 7% meer dan het jaar voordien. Geloof het of niet, maar voor het Duitse premiummerk is het de eerste keer ooit dat het bovenaan de tabellen van een land komt te staan.

Vooral veel Duitsers

In 2020 kaapten de Beiers al de tweede plaats weg terwijl het immer populaire Volkswagen met goud ging lopen, maar vorig jaar werden de rollen dus omgedraaid. Volkswagen staat er op nummer twee met 34.349 verkochte auto’s, een daling van bijna 14%. De derde plaats is voor Peugeot met 28.379 exemplaren, en daarmee zijn de Fransen de enige niet-Duitse constructeur in de top-5. Op vier staat namelijk Audi en op vijf Mercedes-Benz. De Italianen lijken dan weer als grootste verliezers uit de telling te komen: Fiat verkocht in 2021 30% minder auto’s en Alfa Romeo betreurt zelfs een daling van 36%.

Corona en een beetje elektrificatie

Dat BMW dit jaar met de podiumplaats gaat lopen mogen we echter niet helemaal toeschrijven aan de perikelen van de coronacrisis. De Duitse constructeur is namelijk één van de weinige grote autobouwers die in rampjaar 2021 zowaar een stijging in zijn Belgische verkoopcijfers liet optekenen. Dat dankt BMW deels aan zijn nieuwe zuiver elektrische modellen: de iX3, i4 en iX, die allemaal rond 2021 op de markt kwamen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Crisis, waar? Luxemerken breken verkooprecords in 2021

Autonieuws

Subaru Forester krijgt welverdiende facelift

Autonieuws

Skoda Enyaq Coupé iV: dit weten we al

Autonieuws
Ontdek meer