Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe design – bekende functies

Ontdek nu ons nieuw design, die we stap voor stap over de hele website heen gaan implementeren. Gebruikt u toch liever het oude design? Klik bovenaan het menu om terug te gaan.

Bugatti Centodieci: Twee hommages voor 8 miljoen euro

Omdat een mens nu eenmaal nooit genoeg heeft: Bugatti brengt nog maar eens een nieuw model uit dat de grenzen verlegt. Dit is de Centodieci, een naam waarmee Bugatti twee keer hulde brengt.

‘Centodieci’, dat is gewoon 110 in het Italiaans, maar dan voluit. De eerste hommage is evident. Bugatti viert dit jaar zijn 110-jarig bestaan, het merk werd in 1909 gesticht. Maar kenners zullen meteen ook de tweede hommage begrepen hebben, die aan de Bugatti EB110 uit 1991. Toen vierden we het 110de geboortejaar van stichter Ettore Bugatti.

Bugatti-Centodieci-2020-1280-05

Super Sports

Deze Bugatti Centodieci inspireert zich meer bepaald op de Bugatti EB110 Super Sport, en dat laat zich zien in twee details. Er zijn de vijf ronde openingen naast de zijruit, en er is de indrukwekkende achtervleugel. Vooraan is de Centodieci hoekiger dan de Chiron waarvan hij is afgeleid, en net als de EB110 beschikt hij over een discreter hoefijzervormig radiatorrooster. We zien ook luchtopeningen die in de hoeken van de lichten beginnen en doorlopen over de flanken vooraan. De Bugatti Centodieci is niet echt neo-retro bij de eerste aanblik, maar Bugatti’s designteam is er wel in geslaagd om duidelijke verwijzingen naar het icoon uit de jaren ’90 te integreren. Overigens was de EB110 een initiatief van de Italiaanse ondernemer Romano Artioli, pas later zou VW de merknaam kopen en in de groep onderbrengen.

Bugatti-Centodieci-2020-1280-1d

Cijfers

Wanneer een Bugatti sowieso al exclusief is, dan is een ‘verjaardags-Bugatti’ dat zo mogelijk nog meer. Van de Centodieci komen er slechts 10 exemplaren, elk geprijsd aan 8 miljoen euro. Dat is zonder BTW gerekend. Voor die prijs heb je gelukkig niet alleen recht op een uiterlijk gewijzigde Chiron. Ook technisch is hij aangepakt. Zo krijgt de 8-liter W12 100 pk extra, wat hem nu op 1.600 pk brengt, een record. Daarnaast is ook het gewicht wat aangepakt, hij weegt 20 kilogram minder dan een Chiron. Maar dat maakt de Centodieci nog geen pluimgewicht, de balans geeft nog steeds 1,9 ton aan. Maar beide gecombineerd geven nog steeds een gewicht/vermogen-verhouding van 1,13 kg/pk, wat te vergelijken is met een Formule 1.

Bugatti-Centodieci-2020-1280-10

Prestaties dan. De Centodieci is één tiende van een seconde sneller in de spring naar 100 km/u. Hij doet dat in 2,4 seconden. Maar de topsnelheid wordt wel begrensd op 380 km/u, daar waar de Chiron 420 km/u haalt. Bugatti verklaart dit door te zeggen dat balans en rijplezier belangrijker zijn in de Centodieci dan op pure topsnelheid.

Bugatti-Centodieci-2020-1280-08

De vraag is: wie wordt de eerste rapper of voetballer die op Instagram zijn Centodieci zal showen? Wedden?

Bugatti-Centodieci-2020-1280-1e

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Coronacrisis: Het kleinste Concours is nu live

Autonieuws

BMW: Waterstof vanaf 2022

Autonieuws

Genesis G80: Wanneer landt hij in Europa?

Autonieuws
Ontdek meer